Hallandsposten

Förening söker bidrag till en hjärtstart­are

Veinge: En hjärtstart­are borde finnas på plats vid idrottspla­nen i Veinge. Det anser Genevad/veinge IF som nu vänt sig till kommunen med frågan.

- Hilda Blomberg

Genevad/veinge IF ansöker om ett bidrag på 15 000 kronor från Laholms kommun för inköp av en hjärtstart­are som ska placeras i anslutning till idrottspla­tsen i Veinge. Planerna har funnits länge men när den danske fotbollssp­elaren Christian Eriksen under den direktsänd­a Em-matchen mot Finland fick ett plötsligt hjärtstopp – och kunde räddas tack vare att en hjärtstart­are fanns på plats – bestämde sig föreningen för att att göra slag i saken.

– Vi diskuterad­e det här redan för flera år sedan, men eftersom vi haft problem med bland annat vattenläck­or så har sådana saker fått gå före när det kommer till ekonomiska bidrag, säger Kerstin H Karlsson, som är ordförande i Genevad/veinge IF.

Men nu vill föreningen alltså att en hjärtstart­are ska bli nästa investerin­g. Karlsson trycker på att idrottspla­tsen ligger avsides och att det tar omkring tio minuter för räddningst­jänsten att nå fram vid ett akutlarm.

– Varje minut räknas i ett sådant läge. Självklart hoppas man aldrig behöva använda en hjärtstart­are, men vi har spelare och besökare i alla åldrar och det vore en stor trygghet för alla om det fanns en på plats. Hjärtstart­are borde egentligen finnas överallt i samhället och jag tycker mig se att man har börjat prata mer om det här generellt efter det som hände i fotbolls-em.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden