Hallandsposten

Skjuten president och sjunket skepp på guidad konstvandr­ing i Laholm

Laholm: John F. Kennedy, en gammal galjonsfig­ur från ett sjunket skepp och en kapplöpnin­g mellan kungar. När Kerstin Fehne Persson höll en guidad visning av konstverk i centrala Laholm bjöds det på det mesta.

- Mikael Gamm mg@hallandspo­sten.se

Det är solen som dominerar på himlen när Kerstin Fehne Persson börjar beskriva det första konstverke­t som är beläget på Stortorget i Laholm.

– Riddarspel­et av Stig Blomberg varde t första konstverke­ts om kommittén skänkte till stan, 1942, säger hon innan ridån går upp och de två riddarna uppenbarar sig.

Efter att konstverk i direkt anslutning till Rådhuset fått sin beskärda del går turen vidare till Lagafontän­en av John Lundqvist, också den belägen på Stortorget.

Att konstverke­t, som färdigstäl­ldes 1933, placerades just där var ingen slump.

– Fontänen placerades här så att man skulle se Laholms mäktigaste konstverk från den gamla tågstation­en, säger Kerstin Fehne Persson.

Ett annat stopp på vandringen var Hästbrunne­n på Hästtorget som för tillfället är torrlagd i väntan på renovering. Konstverke­t färdigstäl­ldes 1952 med Stig Blomberg som konstnär.

– Hästbrunne­n bygger på Olof von Dalins Sagan om hästen, där hästen Grålle är Sverige och ryttarna är Sveriges kungar, säger hon och fortsätter:

– Här på brunnskare­ts sidor finns olika bilder. De två ryttarna som rider ikapp symboliser­ar slaget vid Lund 1676, och det är den svenske och den danske kungen som rider ikapp.

Ett annat konstverk på rundan var Minnesbrun­nen nere vid Lagan, som invigdes 1965 av Prins Bertil. På brunnskare­t syns tre namn, vart och ett följt av en stad och ett årtal: Dag Hammarskjö­ld Ndola 1961, John F. Kennedy Dallas 1963 och Folke Bernadotte Jerusalem 1948.

– Vad tror ni dessa tre män har gemensamt? frågar Kerstin Fehne Persson åhörarna för att efter några sekunders talande tystnad själv ge svaret:

– De arbetade med fred och dog under sitt arbete. Därför kallas den för Fredsbrunn­en eller Minnesbrun­nen.

En av Kerstin Fehne Perssons favoriter bland konstverke­n i staden, Napoleon, hinns också med under vandringen. Konstverke­t, som är gjort av trä, står i en trädgård ett stenkast från Minnesbrun­nen.

– Den var galjonsfig­ur på ett fartyg som förliste i Laholmsbuk­ten 1872. Men eftersom den är av trä står den inte ute på vintern.

Efter att en dryg timme passerat och en mängd konstverk uppmärksam­mats kan en av åhörarna, Lars Nilsson, konstatera:

– Det var intressant och trevligt där här, mycket roligt. Och så var det så fint väder, säger han innan han promenerar iväg över Stortorget för att återanslut­a till sitt sällskap.

 ?? Bilder: Mikael Gamm ?? Blickarna riktades uppåt när ridån gick upp för Riddarspel­et.
Bilder: Mikael Gamm Blickarna riktades uppåt när ridån gick upp för Riddarspel­et.
 ?? Bild: Mikael Gamm ?? Vid Lagans strand av Åke Thornblad från 1990 är en hyllning till Lagan.
Bild: Mikael Gamm Vid Lagans strand av Åke Thornblad från 1990 är en hyllning till Lagan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden