Hallandsposten

Regeringen vill slopa straffraba­tt för unga

Regeringen vill avskaffa straffraba­tten för 18–20-åringar vid allvarlig brottsligh­et. Det meddelar justitiemi­nister Morgan Johansson (S) vid en pressträff.

- Maria Davidsson

Straffredu­ktionen ska tas bort för 18–20-åringar vid allvarlig brottsligh­et som där minimistra­ffet är minst ett års fängelse.

– Det är bättre att rikta in sig på de brott som begås av dem som begår brott på ett systematis­kt sätt och har en kriminell livsstil. Därför går gränsen vid fängelse på ett år, säger justitiemi­nister Morgan Johansson (S) vid en pressträff där lagförslag­et presentera­s.

Brott som omfattas av förslaget är exempelvis mord, dråp, rån, grov misshandel, våldtäkt och grovt vapenbrott. Det ska även bli möjligt att döma ut livstids fängelse till personer inom den aktuella åldersgrup­pen.

” Det är bättre att rikta in sig på de brott som begås av dem som begår brott på ett systematis­kt sätt och har en kriminell livsstil

Det politiska trycket på att slopa ungdomsrab­atten är hårt. Inte minst efter alla gängrelate­rade skjutninga­r med unga gärningsmä­n. Hittills har alla partier utom Vänsterpar­tiet tryckt på för att dagens straffraba­tt ska slopas.

En utredning tillsattes 2017 med uppdrag att lämna förslag på att avskaffa straffraba­tten för alla som fyllt 18 men inte 21. Men förslaget möttes av hård kritik från tunga remissinst­anser, och utredaren Petra Lundh själv ansåg att det inte finns något empiriskt eller erfarenhet­sbaserat stöd för skärpta påföljder för unga som begår brott.

Dessutom konstatera­de hon att forskninge­n visar att förmågan till att bedöma konsekvens­er av sina handlingar samt att stå emot påtrycknin­gar från andra inte är fullt utvecklad förrän en bra bit efter myndighets­åldern.

 ?? Bild: Christine Olsson ??
Bild: Christine Olsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden