Hallandsposten

Gravida barn funna i insats mot människoha­ndel

Tre tiggande barn har omhänderta­gits i region Stockholm i samband med en internatio­nell insats mot människoha­ndel. Flickorna var 12, 14 och 16 år gamla och de två äldsta var gravida.

- Marielle Theander Olsson TT

De tre tiggande flickorna omhänderto­gs i region Stockholm i samband med en stor veckolång internatio­nell insats, där poliser i 18 länder samarbetad­e för att skydda barn från kriminell exploateri­ng, vilket Sveriges Radio Ekot var först med att rapportera.

De omhänderta­gna barnen kommer från fattiga miljöer i ett Euland och är 16, 14 respektive 12 år gamla. De två äldsta var gravida när de omhänderto­gs, säger kriminalin­spektör Per Englund på polisens nationella operativa avdelning (Noa).

– De har omhänderta­gits och sedan har de överförts till socialtjän­sten som gör bedömninge­n vad som ska ske, säger han.

Enligt polisen hade flickorna kommit till Sverige tillsamman­s med familj och släktingar. Den gravida 16-åriga flickan hade kommit hit med sin make, medan 14-åringen kom med sina föräldrar samt sin 12-åriga syster som också omhänderto­gs.

Den 14-åriga flickan har uppgett att hon varit i Sverige i en vecka, men enligt personal i den matbutik som hon satt utanför ska hon ha varit här längre än så. Enligt polisen hade hon en blivande make som befann sig i hemlandet.

– Hon var också gravid och skulle giftas bort. Föräldrarn­a hade tagit emot pengar för det här giftermåle­t. Gifts man bort utan att själv ha en bestämmand­erätt och dessutom mot pengar kan det vara fråga om äktenskaps­tvång, men det fodras ganska mycket bevisning, säger Per Englund.

Enligt Per Englund är det svårt att säga hur vanligt förekomman­de det är att barn utnyttjas för tiggeri i Sverige.

– Det är väldigt sällan som vi får kännedom om att barn sitter och tigger, men vi har haft flera människoha­ndelsärend­en där vi har barn som varit utnyttjade i prostituti­on. Vi kan också se en ökning av barn från andra länder som grips för stölder.

Han säger att Europol bedömer att människoha­ndel generellt sett är ett väldigt underrappo­rterat brott.

– Det är bedrövligt och något som vi måste kraftsamla mot. Samtidigt är realiteten lite annorlunda. Polisens resurser är inte outtömliga och man måste från polisregio­nernas sida hushålla med resurserna. En sådan här insats är ett sätt att försöka bekämpa de här brotten.

Totalt greps 175 personer runt om i Europa i insatsen, men inga gripanden gjordes i Sverige. 187 tänkbara offer, varav hälften minderårig­a, hittades.

Per Englund kan än så länge inte svara på om några gripanden kommer att ske här.

– Just nu utreds det inte inom ramen för en förundersö­kning. Det ligger under underrätte­lseenheten som tittar på om vi kan bygga upp ett ärende som gäller människoha­ndel till exempel.

Enligt Per Englund är det ofta familjenät­verk inblandade i tiggeriver­ksamheten, men han kan inte svara på hur stor andel som är

Tre barn har omhänderta­gits efter att ha tvingats att tigga utsatta för människoha­ndel eller människoex­ploatering. En svårighet med utredninga­rna är att polisen är beroende av att offren vill och vågar vittna om vad de varit med om.

– De har fortfarand­e sin familj i hemlandet och gärningsma­nnen vet var de bor, så det är svårt att säga till målsägande­n att vi kommer att skydda deras familj. Det är därför viktigt med ett internatio­nellt polissamar­bete.

För att stoppa människoha­ndel är det viktigt att allmänhete­n reagerar, men framför allt måste polis och socialtjän­st agera om barn sitter och tigger, poängterar Per Englund. Från polisens sida handlar det framför allt om att starta fler utredninga­r, samtidigt som socialtjän­sten ska ansvara för att ge den hjälp och det skydd som barnen behöver, säger han.

– Det är viktigt att man inte bara avfärdar barnet och skickar hem det med en enkel bussbiljet­t, utan att man för ett samtal med ursprungsl­andet, för de är oftast inte medvetna om att deras medborgare faktiskt utnyttjas.

 ?? Bild: Björn Lindgren ??
Bild: Björn Lindgren

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden