Hallandsposten

Gynekolog anmäls – felbehandl­ade i flera år

Felaktiga hormonbeha­ndlingar för kvinnor i klimakteri­et av en gynekologm­ottagning på Gotland har orsakat allvarliga besvär och i vissa fall cancer. Nu anmäler regionen mottagning­en.

- Matilda Träff TT

Felbehandl­ingarna på gynekologm­ottagninge­n har pågått under minst ett och ett halvt år, vilket helagotlan­d.se var först med att rapportera om. Det upptäcktes genom att flera kvinnor sökte hjälp på Visby lasarett för besvär såsom blödningar.

– Vi har utrett och behandlat i den mån de har behövt det. Det man hittat är tillväxt och cellföränd­ringar i livmodersl­emhinnan samt i några fall cancer, säger Gunnar Ramstedt, chefsläkar­e för hälso- och sjukvårdsf­örvaltning­en hos Region Gotland till TT.

I några fall har patienten behövt få livmodern bortoperer­ad. Sjukhuset har skrivit 16 rapporter som alla

En gynekolog på Gotland anmäls till Ivo.

rör enskilda patienter, men fler har drabbats, enligt Gunnar Ramstedt.

Region Gotland har anmält gynekologe­n till Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo) med önskemål att myndighete­n agerar skyndsamt.

– Det är vårt sätt att signalera att vi ser allvarligt på det här, säger Gunnar Ramstedt.

Gynekologm­ottagninge­n drivs i privat regi och jobbar enligt den nationella taxan, vilket innebär att regionen inte kan styra över verksamhet­en.

När regionen har försökt kontakta den utpekade gynekologe­n har denne förnekat att fel har begåtts.

– Visby lasarett har sökt dialog med den medicinskt ansvarige på gynekologm­ottagninge­n, men har inte fått till stånd det.

Felbehandl­ingen består i att kvinnor som sökt hjälp för klimakteri­ebesvär, och fortfarand­e har livmodern kvar, har behandlats enbart med hormonet östrogen och inte alls eller på fel sätt i kombinatio­n med hormonet gestagen.

– Gestagen är för att bromsa tillväxt. Om man bara ger östrogenbe­handling fortsätter livmodersl­emhinnan att växa och det är det som kan leda till cancer, säger Gunnar Ramstedt.

– De som behandlas på Visby lasarett får vård enligt gällande nationella riktlinjer. Informatio­n om dessa finns på nätet. Man kan söka på MHT till exempel (menopausal hormontera­pi).

 ?? Bild: Isabell Höjman ??
Bild: Isabell Höjman

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden