Hallandsposten

Kaotiskt världsläge efter bränder och översvämni­ngar

Den tyska regeringen ger rekordhjäl­p till samhällen som har drabbats av översvämni­ngar. Även i Kina drar vattenmass­or fram med förödande följder. I USA sprids bränder och rök med ökade hälsoriske­r.

- Jan Höglund jan.hoglund@gp.se

I centrala Kina hade i går minst 25 personer omkommit efter kraftiga regn. Tolv omkom när stora vattenmass­or forsade ner i staden Zhengzhous tunnelbane­system. Människor stängdes in i översvämma­de tågvagnar. Nästan 200 000 människor har evakuerats från staden, enligt lokala myndighete­r.

Sedan helgen har kraftiga regnoväder i provinsen lett till översvämni­ngar, jordskred och kollapsade byggnader. Militären har satts in för att hjälpa till i räddningsa­rbetet.

Via sociala medier sprids bilder på hur räddningsa­rbetare klipper upp taken på tunnelbane­vagnarna och lyfter upp passagerar­na genom hålen, medan vattnet stiger till midjan på de människor som är kvar inne i vagnarna, skriver TT. Flera hundra personer ska ha räddats från tunnelbana­n.

Enligt den statliga nyhetsbyrå­n Nya Kina har ett års nederbörd fallit på tre dagar. Det är det värsta regnet sedan mätningar inleddes för 60 år sedan.

President Xi Jinping betecknar översvämni­ngarna som ”extremt allvarliga”. Enligt kinesiska medier säger presidente­n att ”några dammar har brustit vilket orsakat allvarliga skador och förluster av liv. Översvämni­ngssituati­onen är mycket allvarlig”.

Oroliga anhöriga till invånare i Zhengzhou vädjar nu om informatio­n via Weibo efter att stadens kommunikat­ionsnät kraschat. En större vattenrese­rvoarer i Zhengzhou och en stor damm vid sjumiljone­rstaden Luoyang, 15 mil väster om Zhengzhou, kan kollapsa ”när som helst” och evakuering­ar har inletts.

Samtidigt fortsätter de stora skogsbränd­erna i västra Nordamerik­a

med oförminska­d kraft. Röken har nu nått USA:S östkust, rapportera­r nyhetsmedi­a. I USA härjar omkring 80 bränder, som tillsamman­s täcker ett område på drygt 520 000 hektar. Störst av dem är den stora så kallade Bootleg-branden, som täcker ett område på 150 000 hektar i delstaten Oregon.

2 200 brandbekäm­pare har lyckats sätta upp begränsnin­gslinjer för en tredjedel av branden, som sprider sig både norrut och österut och beräknas fortsätta att brinna i veckor.

– Att bekämpa den här branden är ett maraton, inte en sprint. Vi kommer att hålla på så länge det behövs för att få kontroll över det här monstret, säger insatsleda­ren Rob Allen enligt Reuters. klar för era familjer. Efter 20 års erfarenhet med att bekämpa bränder vet jag att jag hade evakuerat min familj om en sådan order kom i dag, säger British Columbias ansvarige för skogsbrand­sbekämpnin­gen, Cliff Chapman, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Alltmedan skogen brinner sprids röken över kontinente­n. I såväl USA som Kanada varnar myndighete­rna för hälsofarli­g luft – från Idaho till Detroit och Ottawa och vidare till Atlantkust­en. Från Maine i norr och ner mot huvudstade­n Washington DC, ligger röken i ett på sina ställen tre kilometer tjockt band omkring en mil upp i luften. I bland annat New York och Philadelph­ia varnas för hälsoriske­r.

I Tyskland godkände i går förbundsre­geringen ett stödpaket för återbyggna­d och skydd av översvämni­ngsdrabbad­e regioner i landet. En vecka efter den värsta översvämni­ngskatastr­ofen på ett halvt sekel kommer den tyska regeringen att frigöra stöd för förstörda bostäder, affärsröre­lser och infrastruk­tur. Den federala regeringen är redo att hjälpa till med mer än de motsvarand­e två miljarder svenska kronor, uppger finansmini­ster Olaf Scholz på onsdagen.

Förbundska­nsler Angela Merkel lovar göra allt hon kan för att pengarna ska nå människor snabbt.

Dödssiffra­n i Tyskland har stigit till minst 170. Räddningst­jänst letar fortfarand­e efter saknade medan de röjer vägar och pumpar ut vatten ur översvämma­de källare. Men hoppet är svagt om att hitta överlevand­e.

 ??  ?? En man på cykel genom en översvämma­d korsning i staden Zhengzhou i Henanprivi­nsen i centrala Kina på tisdagen.
En man på cykel genom en översvämma­d korsning i staden Zhengzhou i Henanprivi­nsen i centrala Kina på tisdagen.
 ?? Bild: Noah Berger ?? Brandmänne­n Chris Voelker och Kyle Jacobson övervakar den våldsamma branden vid Plumas National Forest i Kalifornie­n. Biden togs den 9 juli och fortfarand­e pågår bränderna och sprids.
Bild: Noah Berger Brandmänne­n Chris Voelker och Kyle Jacobson övervakar den våldsamma branden vid Plumas National Forest i Kalifornie­n. Biden togs den 9 juli och fortfarand­e pågår bränderna och sprids.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden