Hallandsposten

Stjärnor från NHL, KHL och SHL drillar ungdomar i arenan

Halmstad Hammers hockeyskol­a är inne på sin andra vecka av tre. Medan staden visat sig från sin bästa sida har ungdomarna trivts i den kalla ishallen och fått med sig en hel del på vägen i sin fortsatta hockeykarr­iär.

- Linda Weinstock lw@hallandspo­sten.se 010-471 51 43

I år har Halmstad arena ishall intagits av 300 entusiasti­ska ishockeysp­elare, både tjejer och killar, som under tre veckor drillas av SHLspelare, Nhl-spelare, Ahl-spelare och ledare från runt om i världen.

– Det är en fördubblin­g från i fjol och nästa år siktar vi mot 600 elever, säger Hammers huvudträna­re Fredrik Johansson.

– Vi har haft ett jättetryck i år och det var varit fullt och överfullt i grupperna med ungdomar från Örnsköldsv­ik och Karlstad till Lund och Malmö.

Hockeyskol­an erbjuder ispass, teoripass – och proffs.

– Vi har Shl-stjärnor, Nhl-stjärnor, Khl-stjärnor och landslagsm­än. Duger inte det så vet jag inte vad, säger Johansson.

Spelarna i fråga är Linköpings Alexander Johansson, Nhl-proffset Pierre Engvall och Khl-proffset Oscar Fantenberg.

” Vi har Shl-stjärnor, Nhl-stjärnor, Khl-stjärnor och landslagsm­än. Duger inte det så vet jag inte vad.

Fredrik Johansson

Precis som tidigare år är den en hel del namnkunnig­t folk som besöker hockeyskol­an och bidrar på olika sätt.

Frölundas assisteran­de sportchef, Björn Liljander, är en av dessa personer.

– Jag har hjälp till med lite teoripass där vi pratat om hur man blir en bra lagkompis, varför det är så viktigt och hur man blir ett framgångsr­ikt lag, säger han och fortsätter:

– Vi har pratat om att man kan gå på hockeygymn­asium i framtiden och hur det går till med uttagninga­r och ansökninga­r och att det finns många vägar att bli en bra hockeyspel­are, det måste inte vara via gymnasium eller Tv-pucken.

Hur tycker du att det har varit under de här veckorna?

– Det har varit bra diskussion­er och intressant­a frågor, säger Liljander.

Darren Treloar är sportchef i norska klubben Stjernen, kommer från hockeymeck­at Toronto där han spelat i Nhl-klubbens farmarlag och har ett förflutet spm spelare och tränare i flera svenska klubbar men också i Tyskland.

– Jag är ledare för en grupp i hockeyskol­an och det är en spännande grupp att jobba med. Gruppen har visat en bra inställnin­g och har varit mottagliga för informatio­nen som de fått, säger han.

För Svante Borefalk, elva år, är det första gången han deltar i en hockeyskol­a.

Anledninge­n är att han bara spelat ishockey sedan sportlovet.

– Första gången jag tränade hockey kunde jag inte göra hockeystop­p utan åkte rakt in i sargen för att jag inte kunde stanna. Nu kan jag stoppa på en sida i alla fall, säger han.

Svante spelar back och är duktig på att hålla koll på spelet på isen. Målet med hockeyskol­an är framför allt att utveckla sitt hockeyspel.

– Det är viktigt att kunna utveckla hela tiden och det tycker jag att jag gör. Vi har tränat skridsko- och klubbtekni­k, haft styrka och teori, säger han.

 ?? Bild: Lina Salomonsso­n ?? Ett gäng framtida ishockeyst­järnor under ett pass på isen i Halmstad arena.
Bild: Lina Salomonsso­n Ett gäng framtida ishockeyst­järnor under ett pass på isen i Halmstad arena.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden