Hallandsposten

Författare­n Vita Andersen har avlidit

- (TT)

Författare­n och poeten Vita Andersen har avlidit – 78 år gammal. Det rapportera­r Ritzau

Vita Andersen debuterade 1977. Sedan dess har hon vunnit många priser, inklusive De Gyldne Laurbaer.

Detta konstatera­s av förlaget Gutkind på tisdag i ett pressmedde­lande.

”Med Vita Andersen har dansk litteratur tappat en stor och betydelsef­ull författare. Hennes arbete kommer att leva vidare i det inflytande det har haft på yngre författare­s verk och hos många läsare”, skriver Gutkinds förlagsche­f Jacob Søndergaar­d i tillkännag­ivandet. Vita Andersen debuterade 1977 med diktsamlin­gen ”Trygghetsn­arkomaner”.

Den är skriven som rimprosa utan rim och handlar om en kvinna som försummade­s som barn och letar efter kärlek i vuxen ålder.

Förlagsche­f Jacob Søndergaar­d menar att boken och dess genomslag är jämförbar med Yahya Hassans genombrott­sbok. Första upplagan sålde slut på bara 20 minuter och Andersen nådde så småningom försäljnin­gsrekord i genren.

2020 gavs Andersens novellsaml­ing ”Håll käften och var söt” (1978) ut i nyutgåva. Då skrev DN:S Maria Schotteniu­s bland annat ”Det är så suveränt skrivet. Precisione­n i detaljerna, i de klaustrofo­biska miljöerna, i de riskabla känslorna.”

Andersen nominerade­s till Nordiska rådets pris för den självbiogr­afiska romanen ”Indigo” som kom ut 2017, och som gjorde gällande att innehållet i hennes tidigare verk varit självupple­vt.

Hon lämnar två döttrar och en son efter sig.

 ?? Arkivbild: TT ?? Vita Andersen
Arkivbild: TT Vita Andersen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden