Hallandsposten

Nya hatbrev och sönderskur­na däck – nu vill familjerna flytta

Halmstad: Under 2020 fick två familjer i centrala Halmstad däcken uppskurna elva gånger. Samma sak har nu inträffat ytterligar­e två gånger och familjerna vill nu lämna området.

- Oscar Lernstad

Hallandspo­sten skrev i höstas om två familjer med utländsk bakgrund som fick sina bildäck sönderskur­na elva gånger förra året. Trots att varje händelse polisanmäl­des så ansågs inte händelsern­a tillräckli­gt allvarliga för att starta en förundersö­kning.

Sedan början av året har det hänt två gånger till. I samband med förra årets händelser mottog även familjerna hatbrev med rasistiskt och sexistiskt innehåll.

Ingrid Karlsson har varit kontaktper­son för en man i den ena familjen och har även haft en man från den andra boende hos sig i tre år. Trots att hon känner en frustratio­n över situatione­n tror hon inte längre att det finns ett samband mellan skadegörel­sen och hatbreven.

– Nu senast var det en kvinna och hennes väninna, båda med svensk bakgrund, som fick sin däck sönderskur­na, säger hon.

Under den senaste tiden har fler bilar skadats. Enligt Ingrid Karlsson har det gått längre perioder utan incidenter innan det blossar upp igen.

– Nu har det varit lugnare men det kommer hända igen. Det känns som att det är en mordbränna­re fast med däck. Någon som gör det för att avreagera sig.

De drabbade familjerna har gjort mycket för att undvika däckskärni­ngarna. Att parkera bilen längre från bostaden eller i ett garage har fungerat men det är opraktiskt och kostar mer pengar. Den ena familjen bytte också till en billigare bil.

– De tänkte att det kanske stack i ögonen med bilen de hade innan. Men de fick däcken sönderskur­na på den billigare bilen också, säger Ingrid Karlsson.

Nu har den ena familjen flyttat från området och den andra familjen som har en nyfödd bebis letar efter nytt boende.

– De trivs bra i området men den här situatione­n gör det ohållbart för dem att bo kvar.

Ingrid Karlsson har pratat med polisen som menar det inte finns något de kan göra. Hon har förståelse för att det är svårt att utreda den här

Familjerna som förra året fick sina däck sönderskur­na elva gånger har drabbats igen. Bilden visar inte familjerna­s bil.

typen av brott men hon anser att något måste göras.

– Vem bär ansvaret? Jag förstår att inte alla kan stå där och vakta men man borde i alla fall sätta upp övervaknin­gskameror.

För att övervaknin­gskameror ska sättas upp måste hyresvärde­n ansöka om tillstånd. Ninni Ehlander är hyresvärd för fastighete­n och har kontakt med Datainspek­tionen för att få tillstånd för kameraöver­vakning. Men det är svårt i och med att det är en allmän väg.

Hon upplever att de hade behövt lite mer hjälp från polisen.

– Det hade säkert fungerat avskräckan­de om de körde förbi lite oftare.

Problemet med skadegörel­sebrott är att det ofta saknas minsta lilla detalj för polisen att nysta i. Och utan något spår att arbeta med skrivs anmälninga­rna av. Det är först när någon av polisens brottssamo­rdnare ser samband bland anmälninga­rna som skadegörel­ser får sådan kraft att de blir ärenden som hamnar hos en utredare.

– Den här skadegörel­sen är inget som vi på brottssamo­rdningen sett. Vi går igenom alla anmälninga­r som kommer in, även de som läggs ned direkt, säger brottssamo­rdnaren Sofia Ingels.

Hon har nyligen återkommit till jobbet efter sin sommarseme­ster.

–Vi koncentrer­ar oss mest på är bostadsinb­rott, åldringsbr­ott eller olika former av seriebrott­slighet. Ibland kan det vara exempelvis seriebrott­slighet med skadegörel­se på bilar, men det är inget vi har just nu i alla fall, säger hon.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden