Hallandsposten

Fakta: Många år med oseriösa hyresvärda­r

-

Misskötsel­n av hyreshusen på Stiftelseg­atan i Getinge började när Halmstads fastighets­bolag, HFAB, sålde ut dem från det kommunala allmännytt­iga fastighets­beståndet 1996.

HFAB:S ledning försäkrade då att köparen var seriös och långsiktig, vilket visade sig vara en sanning med stor modifikati­on. 2005 utpekades hyresvärde­n Fastighets AB Bollen, som en av landets sju värsta hyresvärda­r i tidningen Vår bostad.

Bollen sålde 2006 Getingehus­en till Fastikum bostäder som snabbt sålde dem vidare till en fastighets­koncern med namnet Sixtus Holding. Kort efter övertagand­et köpte Fastikum tillbaka hyreshusbe­ståndet. Inom ett år hade hyreslägen­heterna i Getinge bytt ägare tre gånger. Ingen av dem hade lagt ner några större summor på renovering.

Två år senare gick Fastikum i konkurs på grund av mångmiljon­skulder till banken SBAB. Husen och lägenheter­na var då i så dåligt skick att hyresgästf­öreningen övervägde att begära tvångsförv­altning. På hösten sålde konkursför­valtaren Getingehus­en till ett bolag som hette Rapido. Fastighete­rna överfördes sedan till ett annat bolag, Getinge on Thames, med samma ägare.

Fastighets­ägaren sade i en intervju i Hallandspo­sten att hans ägande var långsiktig­t och att han skulle rusta upp och renovera fastighete­rna. Ett löfte som aldrig gick till handling.

Genom åren har Hallandspo­sten intervjuat hyresgäste­r som vittnat om att det regnat in i deras lägenheter, att det växt mögel i kök och badrum och att de inte fått något gehör hos den som för tillfället var hyresvärd. I december 2012 beskrev en ensamståen­de mamma med två barn för tidningen, att temperatur­en i familjens lägenhet uppmättes till 15,3 grader i sovrummet och 14 grader i badrummet.

Under en period hyrdes en del av lägenheter­na ut till Migrations­verket som placerade asylsökand­e i de slitna lägenheter­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden