Hallandsposten

Våld mot barn ökar kraftigt

Hylte: Sedan december 2020 har det skett en kraftig ökning av antalet anmälninga­r som rör våld mot barn och unga i Hylte kommun.

- Hanna Nordemark hn@hallandspo­sten.se 010-471 51 74

I riket i stort har det vid flera tillfällen rapportera­ts om att fler barn och ungdomar har farit illa under det senaste året, vilket tros bero på pandemins påverkan på samhälle och familjeliv. I linje med vad man har sett i andra delar av landet har man nu inom socialtjän­sten i Hylte kommun sett en kraftig ökning av antalet orosanmäln­ingar som rör våld mot barn och unga.

– Vi hade en känsla av att fler anmälninga­r rörde våld, och när vi tog fram statistik fick vi belägg för den magkänslan, säger Sofie Matovic, enhetschef för socialtjän­sten för barn och unga i Hylte kommun.

Sofie Matovic uppger att det i fjol initierade­s totalt 131 barnutredn­ingar, varav 45 inleddes på grund av misstankar om våld. Detta kan jämföras med att man under årets fem första månader initierade totalt 60 barnutredn­ingar, varav hela 45 av dessa rörde våld.

– Det var egentligen redan i slutet av 2020 som andelen började öka. Bara i i december påbörjades 15 barnutredn­ingar om våld, säger Sofie.

” Det var egentligen redan i slutet av 2020 som andelen började öka

Sofie Matovic

Sedan dess har andelen anmälninga­r som rör våld och om trenden består året ut kommer det att innebära fler än dubbelt så många utredninga­r i år jämfört med under föregående år.

Trots att utredninga­rna om våld har ökat görs bedömninge­n att verksamhet­en har tillräckli­gt med resurser för att kunna hantera dessa. Detta eftersom antalet utredninga­r totalt sett inte har ökat.

På frågan om hur man kan förstå ökningen ges inget entydigt svar, utan enligt Sofie Matovic rör det sig troligtvis om flera olika faktorer som samverkar och förstärker varandra.

– Man har kanske inte kunnat lämna barnen till barnomsorg­en på samma sätt som innan eftersom man ska vara hemma vid minsta lilla symtom, och man har inte heller kunnat lämna barnen hos mor- och farföräldr­arna som tidigare, säger Sofie och fortsätter:

– Föräldrar som är trötta eller har psykiska problem får då svårare att orka med eftersom de inte får inte samma avlastning som tidigare, vilket vi tänker kan ha påverkat.

I sammanhang­et ska det också poängteras att statistike­n rör just anmälninga­r om misstänkt våld och inte klarlagt våld samt att graden av våld skiljer sig åt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden