Hallandsposten

Högtryck på campingarn­a – lugnet inåt landet lockar

Unnaryd: Campingarn­a i Halland är välfyllda sedan några veckor tillbaka. Många väljer platser som ligger vid kusten, men söker man sig en bit inåt landet kan man finna lugnet och kanske en lite mer gemytlig stämning.

- Oscar Lernstad ol@hallandspo­sten.se

Norr om Unnaryd vid sjön Jällundens östra strand ligger Jälluntoft­a camping. Den har varit i samma familjs ägo sedan den byggdes 1985. Caroline Skofteröd är dotter till grundaren och driver numera campingen. Hon började jobba här när hon var tio år gammal.

– Jag har gjort de mesta här. Städat och jobbat i kiosken. Rötterna är starka här.

Hon har en tydlig vision med campingen. Det ska vara lugn och ro och det finns tydliga regler om vad som gäller.

– Jag vill tillbaka till 80-talet. Jag vill att det ska vara en gemytlig stämning utan stök och barnen ska inte sitta med paddan utan de ska wvara ute och leka.

Helsäsongs­gäster är en stor del av Jälluntoft­a camping. 30 av 70 platser tillhör personer som är på besök året runt.

En av dem är Johan Hansson. Han lägger till med båten tillsamman­s med kompisen Andreas Andersson. De uppskattar att komma hit, trots att de bara bor en timme bort i Getinge.

– Det finns det man behöver. Vi kan bada och fiska i sjön och det är väldigt annorlunda från havet. Det härliga är att de finna så olika typer av människor här.

– Det blir som ett kollektiv, fyller Andreas Andersson i.

Mimmi Åkvist är från Veinge och har sedan 2015 besökt campingen. Det är andra året som helsäsongs­gäster. Hon uppskattar närheten till naturen och tycker Jälluntoft­a camping är mer personlig än andra hon har besökt.

– Det är en gemenskap och här kan alla vara sig själva. Det finns ingen som dömer andra för vilken typ av husvagn de har eller tält någon har.

Till skillnad från förra sommaren har de utländska turisterna börjar komma i år. I första hand danskar, men bokningar har börjat komma från holländare och tyskar också. Dirk Oldenburg är från Frankfurt och det är hans femte besök i Sverige men första gången han campar.

–Vi har allt vi behöver här. Det är väldigt bra och härligt att vara nära naturen. I morgon ska vi hyra båt och fiska.

För Caroline Skofteröd är det tydligt att folk söker sig inåt land för att få det tyst och lugnt.

– Jag pratar med alla som ska bo här och våra gäster vill kunna slappna av. Vill man ha något annat kan man åka till ställen som passar ens behov bättre.

” Jag pratar med alla som ska bo här och våra gäster vill kunna slappna av

Caroline Skofteröd, Jälluntoft­a camping

 ?? Bild: Oscar Lernstad ?? Carina och Clas landin kom till campingen första gången för över 30 år sedan. från vänster till höger: Carina landin, Michael Håård, ann-louise Håård och Clas landin.
Bild: Oscar Lernstad Carina och Clas landin kom till campingen första gången för över 30 år sedan. från vänster till höger: Carina landin, Michael Håård, ann-louise Håård och Clas landin.
 ??  ?? andreas andersson och johan Hansson lägger till båten. i sjön jällunden brukar de fiska.
andreas andersson och johan Hansson lägger till båten. i sjön jällunden brukar de fiska.
 ??  ?? ”Här kan alla vara sig själva”, säger Mimmi Åkvist som besökt jälluntoft­a camping sedan 2015.
”Här kan alla vara sig själva”, säger Mimmi Åkvist som besökt jälluntoft­a camping sedan 2015.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden