Hallandsposten

Facket: Vi har varnat för det här i många år

- Martin Mederyd Hårdh/tt Matilda Träff/tt

Personalen på Sveriges överfyllda fängelser har under många år larmat om en svårare arbetssitu­ation. Med den ökar risken för incidenter som gisslandra­mat på Hällbyanst­alten, enligt fackförbun­det Seko. – Alla borde sett vart det här var på väg, säger förbundets ordförande.

Kriminalvå­rdare som är anslutna till fackförbun­det Seko har höjt rösten om överbelägg­ningar på fängelser och häkten sedan åtminstone millennies­kiftet.

Överbelägg­ningarna gör det svårare att ha kontroll och ökar spänningar mellan de intagna som är fler än vad lokaler och annat i verksamhet­en är anpassat för, enligt Sekos förbundsor­dförande Gabriella Lavecchia.

– Det blir svårt att flytta på folk när man ser att situatione­r är på väg att uppstå. Vart ska man flytta någon när det är 100 eller till och med 110 procents beläggning, frågar hon retoriskt.

Kriminalvå­rden har gjort klart att det behövs ett par tusen nya platser för att alla fångar ska få rum framöver. Och inne i de överbelagd­a fängelsern­a har rapportern­a om fångar som inte sköter sig skjutit i höjden på ett par år.

Under år 2020 misskötte sig fångar på landets fängelser vid fler än 31 000 tillfällen, där en del var hot och våld mot tjänsteman, enligt Kriminalvå­rdens verksamhet­srapport KOS. Det har ökat med flera tusen incidenter per år, vilket i rapporten härleds till ”ett ökat antal klienter på anstaltern­a och en ansträngd beläggning­ssituation”.

En annan del som facket lyft fram och som ökar risken för allvarliga incidenter är att ensamarbet­e förekommer. I fackets egen rapport från 2018 svarar tre av fyra kriminalvå­rdare att det förekommer arbete där de är ensamma med fångar.

– Jag har jättesvårt att tro att det skulle ha blivit bättre sedan 2018. Att jobba själv med klienter är hela tiden en hotsituati­on. Det är det som våra medlemmar lever med, säger Gabriella Lavecchia.

För att kunna hantera det så behöver man rätt utbildning och man behöver erfarenhet, menar förbundsor­dföranden.

Nästan var tredje person som jobbar på landets fängelser och häkten är en outbildad vikarie, enligt en intern rapport från Kriminalvå­rden som TT tog del av i slutet av maj. Andelen har ökat snabbt och växer därtill under sommarmåna­derna.

Kriminalvå­rdens utgångspun­kt är att oerfarna och outbildade anställda ska jobba sida vid sida med en fastanstäl­ld och erfaren kollega.

De två vårdare som togs till fånga på Hällbyanst­alten i onsdags var bägge i 25- till 30-årsåldern. En är utbildad och beskrivs som erfaren, medan den andra är sommarvika­rie.

När dramat var över på onsdagskvä­llen sade Kriminalvå­rdens stabschef Jörgen From Nordin till TT att inget tyder på att någon av de två anställda gjort något fel.

– Vi får självklart titta på det här, men att det är en ordinarie och en vikarie är så det ser ut, framför allt på sommaren. Det har vi sagt är okej, för även vikarier är bra krafter. Så det är inget som tyder på att det är fel i bemanninge­n som utlöst detta. Det är inget som tyder på att det har med beläggning­ssituation­en att göra heller, sade han.

– Man får en introdukti­on även som vikarie över sommaren. Den är inte lika lång som vår grundutbil­dning, men viss övning får man ju.

Internt har Kriminalvå­rden föreslagit att ny- och visstidsan­ställda ska få mer eller snabbare utbildning, till exempel i nödvärn, för att personalfö­rsörjninge­n ska fungera.

Men det finns en stor utbildning­sskuld eftersom utbildning­ar inte kunnat hållas på samma sätt under pandemin, berättar Gabriella Lavecchia. Att andelen vikarier är så hög är en fråga för arbetsgiva­ren, säger hon.

– Kriminalvå­rden skulle kunna göra mer för att yrket ska vara attraktivt. Det är många gånger ett låglöneyrk­e, det är dåliga arbetstide­r och det förekommer en hel del hot och våld. Det är ett svårt yrke, säger hon.

Situatione­n inne på landets fängelser är också beroende av politiska beslut.

– Det satsas på rättskedja­n, det satsas på polis, det döms fler. Då kan man inte glömma den sista delen, det vill säga Kriminalvå­rden. Där ska folk vara länge – framför allt när det gäller klass 1-anstaltern­a som Hällby.

Har Kriminalvå­rden blivit eftersatt i alla politiska och ekonomiska satsningar på brottsbekä­mpning?

– Ja, det tycker jag faktiskt. Det är klart att det har skjutits till pengar, men det har också skjutits till ytterligar­e verksamhet­er som att Kriminalvå­rden har tagit över transportt­jänst. Dessutom har det egentligen inte byggts ut och skapats fler platser på många år.

Gabriella Lavecchia framhåller att hon vill vänta på utredninge­n innan hon uttalar sig om omständigh­eterna för gisslandra­mat på Hällbyanst­alten på onsdagen. Men samtidigt hade fackförbun­det hoppats att deras varningar för situatione­n på landets anstalter skulle tagits på allvar tidigare.

– Vi har pekat på riskerna i många år. Vi visste såklart inte att just det här skulle hända, men vi har varit förskonade länge och alla borde sett vart det här var på väg.

 ?? Bild: Christine Olsson ?? Gisslandra­mat på Hällbyfäng­elset utanför Eskilstuna är en situation som kriminalvå­rdares fackförbun­d har varnat för under flera år.
Bild: Christine Olsson Gisslandra­mat på Hällbyfäng­elset utanför Eskilstuna är en situation som kriminalvå­rdares fackförbun­d har varnat för under flera år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden