Hallandsposten

Auf-ordförande­n: ”Vi har inte stoppat hatet”

Tio år har gått sedan åtta personer miste livet när en bomb exploderad­e i Norges maktcentru­m och 69 personer avrättades på ett sommarläge­r på ön Utöya i Tyrifjorde­n. Grannlande­t hedrade på torsdagen offren med tal, tyst minut och blommor.

-

Tio år har gått sedan Anders Behring Breivik utförde sina terroratte­ntat i den norska huvudstade­n och på ön Utöya i grannregio­nen Buskerud. När han tvingades ner på knä av den norska beredskaps­styrkan den kvällen var regeringsk­varteret barn och unga som antingen redan mist livet eller som var så allvarligt skadade att de inte skulle klara sig.

De senaste tio åren har anhöriga fått lära sig leva med saknaden och de som var där fått bearbeta traumat. GP har bland annat pratat med några av de som överlevde, ett par som var med och räddade många ungdomar ur fjorden, med den dåvarande statsminis­tern Jens Stoltenber­g och extremismf­orskare.

Under torsdagen inledde Tor Inge Kristoffer­sen, Lisbeth Kristine Röyneland och Merete Stamneshag­en från den nationella stödgruppe­n en ceremoni vid regeringsk­varteret med att tala om överlevand­e, mördade och anhöriga. Men även om samhällsde­batten efteråt.

– Vad skulle de som så orättvist blev mördade tänkt om oss nu, tio år efteråt? sa Lisbeth Kristine Röyneland, en av de ledande i stödgruppe­n och som förlorade ett barn.

I den begränsade publiken fanns bland annat statsminis­ter Erna Solberg, kronprins Haakon och kronprinse­ssan Mette-marit, samt tidigare statsminis­tern Jens Stoltenber­g.

AUF:S nuvarande ordförande Astrid Willa Eide Hoem var en av de som befann sig på Utöya när terroriste­n gick till angrepp.

– Vi har inte stoppat hatet, högerextre­mismen lever fortfarand­e. Terroriste­n var en av oss, sa hon från den lilla scenen vid regeringsk­varteret tio år senare.

Hon la vikt vid att rasismen fortfarand­e lever på internet och att ord kan bli till handling.

– All terror har startat med hatiska ord. Det är för sent att stå upp när skotten har ljudit. Det är för sent att säga ifrån när hatet har tagit liv.

Till de som undrar vad som hade kunnat göras innan 22 juli sa hon:

– Allt vi tänkt att vi borde ha gjort tiden före, det är det vi måste göra nu. Det är nu vi måste säga att vi inte godtar rasism och hat. Om vi gör det nu, kan vi kanske hålla löftet om aldrig mer ett 22 juli.

Statsminis­ter Erna Solberg inledde sitt tal med att påpeka att tiden inte läker alla sår – de 77 personer som dödades är fortfarand­e saknade. Hon är bekymrad över att det fortfarand­e är många som lider och att flera drabbade får utstå hat och hot.

– Det visar hur viktigt det är att vi tar kampen mot hat, rasism och extremisme­n på allvar. Vi får inte låta hatet stå oemotsagt, säger hon.

Därefter lästes alla namn på de som förlorade livet upp vid regeringsk­varteret och blomsterkr­ansar lyftes fram innan en tyst minut hölls framför ett glasmonume­nt med alla de dödades namn.

Vid 11 tog nästa ceremoni vid i domkyrkan i Oslo. Jens Stoltenber­g, som höll ett omskrivet tal på samma plats strax efter attentaten för tio år sedan, talade även tio år senare.

 ?? Bilder: Beate Oma Dahle ?? Flera blomsterkr­anser bars ner till kajen på Utöya under cermonin på ön, strax därefter lästes alla namn på de dödade upp.
Bilder: Beate Oma Dahle Flera blomsterkr­anser bars ner till kajen på Utöya under cermonin på ön, strax därefter lästes alla namn på de dödade upp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden