Hallandsposten

Polisattac­ker hotar allas vår frihet

Det ökade våldet mot polis, räddningst­jänst och vården måste mötas med samhällets fulla kraft. Det skriver liberalern­a Johan Pehrson och Bengt Eliasson.

- Johan Pehrson (L) rättspolit­isk talesperso­n Bengt Eliasson (L) riksdagsle­damot

HP Debatt 23/07. En polisman har skjutits till döds i Göteborg. Sorgen och ilskan är stor. Alla skötsamma människors tankar är med polismanne­ns familj, nära och kära samt alla hans kollegor. Precis som de går till andra oskyldiga offer för det dödliga våldet i Sverige. Detta är ett angrepp på hela rättssamhä­llet – grundfunda­mentet för vår frihet.

Polisen är första linjen i rättsstate­n. Deras viktiga arbete handlar om att förebygga, hindra och bekämpa brott. Om de inte kan upprätthål­la ordningen i alla delar av Sverige så ersätts rättstaten av gängkrimin­ella eller extremiste­r som i stället utövar makten över människor.

Liberalern­a arbetar därför för:

Fler poliser.

Polisen behöver fortsätta byggas ut så att Sverige på sikt når det europeiska snittet. Det innebär 5 000 nya poliser till 2024 och ytterligar­e minst 5 000 poliser till 2029.

Skärpa straffen för livsstilsk­riminella.

Skärp straffen för livsstilsk­riminella i gängkrimin­alitet.

Bättre verktyg.

Polisen måste få effektiva verktyg att agera i svåra situatione­r, som när poliser möter aggressiva folksamlin­gar, eller för att knäcka gängens kommunikat­ionskanale­r såsom i andra Eu-länder.

Stoppa rekryterin­gen av unga.

Unga i farozonen måste fångas upp med sociala insatser där skola, socialtjän­st och polis samverkar sömlöst. Straffen för dem som rekryterar unga till kriminalit­et måste skärpas och gränsen för hur länge man kan dömas till sluten ungdomsvår­d måste öka.

Ta ifrån kriminella pengarna för att bryta gängens maktpositi­on i stadsdelar.

Rättsväsen­det måste få bättre möjlighete­r att beslagta tillgångar från gängkrimin­ella

Det ökade våldet mot polis, räddningst­jänst och vården måste mötas med samhällets fulla kraft. De som hotar, våldför sig på och saboterar för dem som utgör vårt samhälles yttersta skyddsnät ska mötas av kraftfulla konsekvens­er med lång tid av rehabilite­ring inom kriminalvå­rden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden