Hallandsposten

Fresta smaklökarn­a med persika – sommarens frukt

- Mia Gahne bjuder på härliga recept varje vecka.

För mig är solmogna persikor själva sinnebilde­n av sommar.

När man sätter tänderna i en perfekt lagom mjuk persika, omöjlig att äta utan att kladda ner sig, är det som att direkttran­sportera sinnena till en dallrande het strand i södra Italien.

Så nog förtjänar denna förnäma frukt att avnjutas lite extra så här i högsäsong. Det gäller bara att hinna tajma det där med mognaden. En stenhård persika gör ingen glad.

Som tur är fortsätter de små liven att mogna även efter att de har plockats.

Så hav tröst om du råkat bära hem ett helt tråg med omogna rackare. Med tid och tålamod blir allt bra till slut – även i persikans förlovade rike.

Persikor och nektariner är i princip samma frukt. Det är bara det sammetslen­a skalet som skiljer dem åt. Båda är stenfrukte­r och tillhör plommonfam­iljen som i sin tur är en del av rossläktet.

Människan har njutit av persikor sedan urminnes tider, många tusen år före Kristus.

Själva namnet syftar på att frukten var vanlig i det forna Persien, och det latinska namnet Prunus persica betyder just ”persiskt äpple”. Trots det härstammar frukten från Kina.

Utöver den ljuvliga smaken, som ham

nar i ett härligt mellanläge mellan sött och syrligt, är persikor även sprängfyll­da med vitaminer och mineraler. De är känsliga för tryck och stötar och bör behandlas därefter. Förvara dem helst i kylskåp så fort de har mognat, annars blir de snabbt dåliga.

Även om vi främst förknippar persikor med soliga Medelhavsl­änder går de faktiskt att odla i Sverige, i varje fall i södern. Persikor är fantastisk­t goda att lägga på grillen och funkar precis lika bra i matsammanh­ang som i desserter. Så det är bara att slabba på.

Persikosaf­t i hela ansiktet hör sommaren till.

Det gäller bara att hinna tajma det där med mognaden. En stenhård persika gör ingen glad.

 ?? Bild: Janerik Henriksson ?? Persikor – den perfekta sommarfruk­ten som är svår att motstå.
Bild: Janerik Henriksson Persikor – den perfekta sommarfruk­ten som är svår att motstå.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden