Hallandsposten

Bedrövad Kittel missar OS: ”Får bryta ihop på mitt rum”

Patrik Kittel missar OS. Hästen Well Done skadade sig på träningen i onsdags – så illa att en start i lördagens grand prix är utesluten. – Det är tragiskt, men det är som det är. Jag får bryta ihop på mitt lilla rum och sedan stänga av min sorg och hjälpa

- Henrik Skiöld/tt

Det som inte får hända, hände igen, fem år efter landslagsk­ompisen Therese Nilshagens tårar i Rio de Janeiro. I sista stund tvingades Nilshagen stryka sig från Os-debuten.

Med bara två dagar till Grand prix-dressyren i Tokyo – som bland annat är kval till tisdagens lagfinal – bär veteranen och lagets ankare Patrik Kittel på samma brännande känsla av besvikelse.

– Jag skulle nog hellre sitta i Guantanamo i USA än att vara här just nu, men samtidigt har jag två duktiga elever (lagkamrate­rna Juliette och Antonia Ramel) och ett bra lag i Sverige som jag måste hjälpa, säger Kittel.

Vad hände?

– Det kändes magiskt på träningen. Jag skulle göra sista övergången till trav. Då snubblade hon en gång och ryckte till i ryggen och så tappade hon helt vänstra bakbenet.

Kittel förstod omedelbart att något var riktigt illa.

– Jag stannade direkt och sade till Rasmus (Westgren, landslaget­s veterinär) att något hänt, för jag har aldrig känt henne så.

– Vi tittade, jag skrittade henne och då var hon inte okej. Sedan undersökte­s hon i morse och det visade sig att hon sträckt sig lätt i ett bakknä. Det är ingen allvarlig skada, men allvarlig nog för att jag aldrig skulle riskera att starta i ett mästerskap. Först och främst med tanke på hästen men också för att på ett OS kan du inte rida på halvfart – utan du måste våga rida på.

När Well Done testades på torsdagen kändes stoet bättre men inte i tillräckli­gt gott skick för att tävla redan i helgen.

Att ta den aktuellt.

–Allas vår bedömning i det svenska laget är att det är alldeles för stor risk att göra något. Då återstår bara det sorgliga beslutet att man

risken var aldrig måste stryka sig. Det är ett väldigt hårt beslut att ta, men jag skulle aldrig utsätta henne för något. Det här är på hästarnas villkor, inte på våra, säger Kittel.

– Även om det är ett hårt beslut är det ett väldigt enkelt beslut.

Det var på Well Done som Kittel bidrog till det svenska lagbronset vid EM i Rotterdam 2019. Med Kittel, Therese Nilshagen och Juliette Ramel har det svenska laget pekats ut som en outsider i lagtävling­en, främst i kampen om bronset.

Nu kliver reserven Antonia Ramel in och tar Kittels plats.

 ?? Akrivbild: Jessica Gow ?? OS är över innan det börjat för Patrik Kittel och Well Done.
Akrivbild: Jessica Gow OS är över innan det börjat för Patrik Kittel och Well Done.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden