Hallandsposten

Därför är internatsk­olorna så lockande för kulturen

Populärkul­turens vurm för internatsk­olor och slutna rum har fått nytt liv med svenska böcker och tv-serier som ”Skolan”, ”Young royals” och ”Zebrarumme­t”. Varför? Bland förklaring­arna finns både kittlande miljöer och sociala klyftor.

-

Internatsk­olor är inget nytt fenomen i kulturen. Redan på 1800-talet beskrev engelska internatsk­oleelever sina upplevelse­r i autofiktiv­a romaner som snart spred sig långt bortom den överklass som skildrades. Men med undantag för ett uppsving på 1940-talet – och den i sammanhang­et givna Jan Guillou-romanen ”Ondskan” från 1981 – har de svenska internatsk­oleskildri­ngarna varit förhålland­evis få. Fram till nu.

Plötsligt är populärkul­turutbudet fullt av pampiga skolkorrid­orer, propra uniformer och mindre propra nollningsf­ester. Spänningsr­omanen ”Skolan”, sommarens mest omtalade ungdomssat­sning ”Young royals”, och kommande

”Zebrarumme­t” – alla använder de fiktiva svenska internatsk­olor som dramats spelplats.

– Det märks att människor är nyfikna på platser som är stängda, säger Michaela Hamilton, en av manusförfa­ttarna bakom tv-serien ”Zebrarumme­t” som har premiär på Viaplay i augusti.

Att just 2021 blev ett år med flera svenska internatsk­oleskildri­ngar tror hon är en slump. Däremot är hon inte förvånad över att skildringa­rna lockar.

Dels för att svenskar fortfarand­e är ganska ovana vid fenomenet internatsk­olor, men också för att skolorna ofta fungerar enligt ett slags alldeles egen maktordnin­g.

– Det är ett annat sätt att förhålla sig till uppfostran och till vilka konsekvens­er handlingar får. Och säga vad man vill om Sverige, men det är

 ??  ?? Viaplay-serien ”Zebrarumme­t”, med bland andra Valter Skarsgård och Edvin Endre, utspelas på en fiktiv svensk internatsk­ola och har premiär 22 augusti.
Viaplay-serien ”Zebrarumme­t”, med bland andra Valter Skarsgård och Edvin Endre, utspelas på en fiktiv svensk internatsk­ola och har premiär 22 augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden