Hallandsposten

Stina Källbergs första OS blir speciellt på flera sätt

-

Sport: Hbtk-spelaren hade först inte en tanke på att få represente­ra Sverige i OS i Tokyo. Men när en nordkorean­ska drog sig ur blev drömmen sann för 21-åriga Stina Källberg. En upplevelse hon nu får dela med sin bror Anton.

” Jag har alltid sett upp till Anton och tyckt han var duktig. Det kommer vara skönt att han är med. Stina Källberg

Hon hade först inte en tanke på spel i OS. Men när en nordkorean­ska lämnade återbud blev drömmen om att represente­ra Sverige i ett olympiskt spel sann för HBTK:S Stina Källberg. Nu får hon dela Os-äventyret med sin bror Anton. – Det är otroligt att få dela upplevelse­n med honom, säger Stina Källberg

HBTK:S Stina Källberg hade redan ringat in OS i Tokyo i kalendern då hon var tänkt att agera sparringpa­rtner åt Linda Bergström. Hon hade själv chansen att kvala in och represente­ra Sverige via ett Os-kval i Portugal tidigare i vår men nådde inte hela vägen fram.

– Det kändes så surt på Os-kvalet för jag var så nära. Den avgörande matchen var en ganska tight match också. Matchen innan den låg jag under med 8–10 i skiljeset men vände och vann med 13–11 och då hade jag ingen aning om att den segern skulle visa sig vara så viktig.

För vändningen i skiljeset mot Giorgia Piccolin från Italien skulle visa sig vara helt avgörande för att Källberg till slut fick en plats i OS.

När sedan en nordkorean­ska meddelade att hon inte tänkt delta så stod det klart, tack vare segern mot Piccolin, att Källberg skulle få sin stora dröm att gå i uppfyllels­e att för första gången få represente­ra Sverige i ett OS.

– Jag vågade inte hoppas på det även om jag hade hört att det kunde hända vad som helst men att det skulle gå såhär trodde jag verkligen inte. Jag hade ingen tanke på att jag skulle få spela i och med att jag inte tog någon reservplat­s på Os-kvalet även om jag var väldigt nära. Men det var jag som stod näst på tur.

Det blir också en upplevelse som

Stina nu får dela med någon som står henne väldigt nära.

Hennes bror Anton Källberg är också uttagen i den svenska bordtennis­truppen och gör sitt andra raka OS.

– Jag tror våra föräldrar känner sig väldigt stolta. Det kan inte vara så många syskonpar som spelar i ett OS. Det är otroligt att få dela den upplevelse­n med honom. Det känns så stort, ler Stina.

Hur skulle du beskriva din relation med din bror?

– Vi ses inte så mycket just nu. I och med att det inte har varit så mycket tävlingar har det varit svårt.

Han bor i Tyskland och jag i Halmstad. Men alltid när vi ses är det som det alltid har varit, vi har en väldigt nära och fin relation.

Under hela deras uppväxt har det nästan bara varit pingis och där Anton har varit en stor förebild för Stina.

– Det var bara pingis när vi växte upp. Vi har släkt från både mamma och pappas sida som hållit på. Det har varit otroligt mycket pingis. Jag tror jag var ett år när jag satt på bordet och spela, skrattar Stina.

– Vi har gjort så mycket tillsamman­s sedan vi var små. Jag har alltid

sett upp till Anton och tyckt han var duktig. Det kommer vara skönt att han är med i Tokyo. Han var med senast i Rio och det kommer bli en stor trygghet att han är med.

Har du något speciellt minne med Anton som du kommer ihåg extra mycket?

– Det blir mycket pingisminn­en som dyker upp. I Bratislava hade vi ett otroligt bra ungdoms-em där han vann guld och jag brons. Det var väldigt stort för båda två. Då var föräldrarn­a där och kollade med, det är ett väldigt fint minne. Nu väntar alltså ett stort äventyr i Tokyo som Hbtk-spelaren tror kommer bli en väldigt värdefull erfarenhet för henne.

– Först och främst är det här en

otrolig möjlighet för mig och jag kommer lära mig väldigt mycket men jag ska spela så bra jag kan.

– Sedan tror jag att det är viktigt att känna på det först. Jag tror inte det är så många som gör sitt bästa OS första gången utan det kommer

vara bra för mig att se hur allting fungerar, avslutar hon.

Källberg inleder Os-äventyret på

lördag klockan 08:45 mot portugisis­kan Shao Jieni, som är 62:a på världsrank­ningen.

Matthias Bengtsson mb@hallandspo­sten.se 010-471 51 81

 ??  ??
 ??  ?? När en nordkorean­ska valde att lämna återbud till OS i Tokyo fick HBTK:S Stina Källberg den vakanta platsen. Nu får hon dela upplevelse­n med sin bror Anton Källberg.
När en nordkorean­ska valde att lämna återbud till OS i Tokyo fick HBTK:S Stina Källberg den vakanta platsen. Nu får hon dela upplevelse­n med sin bror Anton Källberg.
 ?? Bild: Anders Andersson ??
Bild: Anders Andersson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden