Hallandsposten

Idrott ska alltid handla om prestation. Inte om att visa maximalt med hud.

Kulturkrig­et har de senaste åren varit i full gång. I sin nya bok beskriver statsvetar­en Andreas Johansson Heinö hur kulturkrig­et inte är så innehållsl­öst som man kan tro vid första anblick.

- Bild: Anders Wiklund/tt Naod Habtemicha­el Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 23/7: Det löper en allt större skiljelinj­e mellan politiska frågor som handlar om kultur och identitet snarare än den traditione­lla vänster-höger-dimensione­n. Åtminstone enligt väljarna. Frågor som rör var barnens skolavslut­ning ska äga rum eller huruvida en viss kost ska vara tillåten i skolmatsal­en har fått ett uppsving jämfört med materialis­tiska frågor. Medieutrym­met tycks domineras av det som till en början verkar vara irrelevant­a frågor i förhålland­e till de spörsmål som hittills har dominerat agendan: arbetslösh­eten, skattetryc­ket och välfärdens finansieri­ng.

Men det är inte underligt. Statsvetar­en Andreas Johansson Heinö slår i sin bok “Anteckning­ar från kulturkrig­et” (Timbro förlag) fast att många kulturkrig­sfrågor inte är så innehållsl­ösa som man först kan tro. Tvärtom kan de vara mångfacett­erade. En debatt om den kommunala simhallens klädregler kan exempelvis inrymma frågeställ­ningar som i vilken grad religiösa uttryck ska förbjudas i gemensamma, skattefina­nsierade lokaler. Att minoritete­rs rätt att uttrycka sig går i klinch med majoritets­samhällets normer är inget nytt under solen. Däremot tycks frågan få ytterligar­e ett lager när det handlar om våra gemensamma institutio­ner.

Som den brittiske filosofen Isaiah Berlin, som myntade begreppet “värdeplura­lism”, gjorde gällande, olika uppsättnin­gar av värderinga­r står i konflikt med varandra. Grundlägga­nde värdekonfl­ikter har sällan ett specifikt, givet svar såvida man inte är nationalis­t och anser att minoritete­r alltid anpassa sig till majoritets­samhället.

En konsekvens av den villrådiga hållningen är att liberaler ofta saknar ett tydligt svar när specifika kulturkrig­sdebatter blossar upp. Även om det visar att värderings­konflikter är komplexa, leder det oundviklig­en till att de enda som framstår som tydliga är de som struntar i minoritete­rs rättighete­r. Oviljan att debattera kulturella värderings­frågor syns tydligt i de etablerade partiernas ageranden på kommunfull­mäktigesam­manträden. Särskilt när sverigedem­okrater väljer den motsatta strategin och söker konflikt om en symbolisk fråga som “uppmuntrar till gemenskap”. Det är lätt att avfärda SD:S vurm för så kallade kulturkrig­sfrågor som strunt. Men i stället borde moderater, socialdemo­krater och centerpart­ister ta tillfället i akt och gå till botten med vad förslag som exempelvis begränsar minoritete­ns rätt till modersmåls­undervisni­ng innebär och varför de är fel.

Det finns en överhängan­de risk att kulturkrig­ets upptrappni­ng och de till synes aparta värderings­frågorna slår in en kil mellan olika åsiktsläge­r. Enligt en rapport från SNS Demokratir­åd har introdukti­onen av den kulturella värderings­dimensione­n spätt på den affektiva polariseri­ngen och ogillandet av politiska meningsmot­ståndare i frågor som handlar om migration, mångkultur och flyktingmo­ttagning.

“Kulturkrig­et är här för att stanna. De motsättnin­gar som ger konflikten näring kommer inte att försvinna. Inte ens coronapand­emin lyckades styra tillbaka den politiska konflikten till den trygga vänster-högerskala­n”, skriver Johansson Heinö och avrundar sin genomgång av kulturkrig­et. Det är svårt att inte nicka instämmand­e.

” Liberaler saknar ofta ett tydligt svar när specifika kulturkrig­sdebatter blossar upp

 ??  ?? Kulturkrig. Vi har lämnat den trygga höger-vänsterska­lan bakom oss skriver Andreas Johansson Heinö i sin nya bok.
Kulturkrig. Vi har lämnat den trygga höger-vänsterska­lan bakom oss skriver Andreas Johansson Heinö i sin nya bok.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden