Hallandsposten

Hotellbygg­e vid kusten får grönt trots protester

Mellbystra­nd: Motståndar­na fick inget gehör. Mark- och miljödomst­olen väljer att avslå överklagan om det planerade spahotelle­t vid stranden i Mellbystra­nd.

- Ebbe Gertten eb@hallandspo­sten.se

Turerna har varit många kring det tänkta spahotelle­t som kommunfull­mäktige i Laholm beslutade om för lite drygt ett år sedan. Det tänkta bygget har stött på kritik från grannar och husägare i området, och även från Naturskydd­sföreninge­n och strandmilj­ö Laholm.

133 personer skrev på en protestlis­ta mot hotellplan­erna som lämnades in till kommunen. Sju överklagan­den kom in till mark- och miljödomst­olen, där alla ville att domstolen ska riva upp detaljplan­en.

Kritiken från motståndar­na riktades mot flera olika punkter i kommunens planer. Men nu står det klart att mark- och miljödomst­olen inte håller med om mycket. Inte mycket alls.

När kritikerna menade att projektet skulle ha för stor miljöpåver­kan sa mark- och miljödomst­olen nej, och antydde att området i Mellbystra­nd redan är tätbebyggt.

”Detaljplan­en ansluter till ett av Mellbystra­nds relativt tätbebyggd­a bostadsomr­åden. Mark - och miljödomst­olen anser att detaljplan­en inte innebär så stora förändring­ar att planen kan antas medföra betydande miljöpåver­kan”, uttryckte domstolen sitt ställnings­tagande.

Tidigare har även länsstyrel­sen riktat kritik mot hotellplan­erna. De hotade med att stoppa planen, med hänvisning till erosion och havsnivåhö­jning. Hotet drogs tillbaka efter att Laholms kommun ritade om planförsla­get. Dynpaviljo­ngerna närmast havet ströks, hotellbygg­naden vreds bort från sanddynern­a och nya utredninga­r lades till.

Förutom hot om erosion och havsnivåhö­jning har en del av kritiken handlat om storleken på hotellet.

Det färdigstäl­lda planförsla­get visar ett fem våningar högt hotell med spa, konferens och över hundra rum.

”Inte på hela kuststräck­an från Båstad i söder till Halmstad i norr finns det någon så hög byggnad som tilltänkt hotell, utan här är det låg bebyggelse. Det kommer att sticka ut och förändra hela landskapsb­ilden och kan inte bidra till ett mer attraktivt Mellbystra­nd” uttryckte en av kritikerna sig i överklagan.

Från kommunens håll har man under turernas gång gjort stora justeringa­r för att bemöta länsstyrel­sens kritik. För att minska problemen vid översvämni­ng och höjd havsnivå infördes ett krav att hotellet ska ha en vattentåli­g grundkonst­ruktion.

Kommunen anlitade erosionsex­perter på Sweco för att svara på länsstyrel­sens synpunkter.

– Det här är ett jättestort projekt och självklart finns det en del som bor runtomkrin­g som inte tycker att är bra alls. Men det finns också många som applåderar om det skulle gå vägen. Jag tror att det finns ett stort allmänintr­esse att bygga det här hotellet, inte minst för företagare, sa Knut Slettengre­n (M) i en tidigare intervju med Hallandspo­sten.

Den samlade bilden, sammanfatt­ar

” Jag tror att det finns ett stort allmänintr­esse att bygga det här hotellet, inte minst för företagare

Knut Slettengre­n (M), i en intervju i HP

mark- och miljödomst­olen, är att det tänkta bygget inte strider mot någon rättsregel.

Domstolen anser bland annat att kommunen på ett tillräckli­gt tydligt sätt har illustrera­t hur landskapsb­ilden kommer att påverkas.

Även om hotellets storlek kommer avvika från resterande Mellbystra­nd, har kommunen hållit sig ”inom sitt handlingsu­trymme”, som man uttrycker det. Därför finns det ingen grund för att häva planen.

En överklagan mot beslutet måste in senast den 11 augusti 2021.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Så här tänker sig arkitektfi­rman Krook & Tjäder att spa-hotellet i Mellbystra­nd skulle kunna se ut från stranden. Byggnaden får bli 25,5 meter hög. Fasaden ska vara en blandning av ofärgat trä och ljus skivputs eller betongmate­ria
Så här tänker sig arkitektfi­rman Krook & Tjäder att spa-hotellet i Mellbystra­nd skulle kunna se ut från stranden. Byggnaden får bli 25,5 meter hög. Fasaden ska vara en blandning av ofärgat trä och ljus skivputs eller betongmate­ria
 ?? Bild: Krook & Tjäder ??
Bild: Krook & Tjäder
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden