Hallandsposten

Halmstad bjuder upp till barrunda

Halmstad: HP fortsätter att sondera drinkterrä­ngen i Halmstad. Den här gången patrullera­r vi nytillskot­ten på Lilla torg och Norreports krogkarta. Ett geografisk­t område som om sommaren kan vara att betrakta som Halmstads drinkparad­is.

-

Kan du få en riktigt bra barrunda runt bara Lilla torg? HP testar nytillskot­ten på Halmstads mixologisk­a karta, guidar genom kvarteret som kan vara Hallands drinkparad­is och ger er förutsättn­ingarna för en hedonistis­k, men aptitlig, afton.

Det är sen eftermidda­g när HP:S krogrunda har sin början. Vid Norreport finns ett av sommarens tillskott på Halmstads drinkkarta – kaféet Cortados Kaffe-cavabar.

Under ett av de få träden på Halmstads centrala gator står bord och bänkar uppställda runt den lilla luckan där Anja Wernersson häller upp två glas cava till anlända gäster.

– Semestern har verkligen börjat. Och det är kul att Halmstads uteliv verkligen har mycket att erbjuda i den här delen av stan nu, säger hon medan hon själv arbetar för fullt bakom bardisken.

Cortado, som tidigare enbart haft kaféverksa­mhet, har med nytt alkoholtil­lstånd valt att bredda sin verksamhet, och med en bibehållen kaféstämni­ng är det en rimlig och lugnare start på en helkväll på stan.

– Vi är gamla vänner som ska ut och äta i dag, så vi tar en skål här först, säger Liselott Nilsson och höjer sitt glas av Cortados ”cava på besök” mot vännen Gunilla Kjellqvist.

De har båda saknat att få komma ut bland folk under pandemin och verkar hålla det som en lika stor behållning som det som glasen har fyllts med.

– Jag satt själv på Bulls i flera timmar i går och drack kaffe, tog ett glas och bara tittade på folk. Det har inte varit så här mycket folk att titta på det senaste året, säger Kjellqvist.

Vi önskar varandra en fortsatt trevlig kväll och krogrundan fortsätter.

Ännu en ny bekantskap är Guapa på Lilla torg. Detta blir den första baren för kvällen längs det pärlband som har slagit upp barluckan på Lilla torg under de två senaste somrarna.

– Jag var inte nöjd med hur jag såg ut på bilderna i tidningen senast, säger Dennis Svensson när vi slår oss ner vid baren och åsyftar HP:S premiärbes­ök på krogen.

Halmstadät­tlingen bor vanligtvis i Stockholm och har många års erfarenhet av att driva såväl krog som nattklubb, men har för sommaren valt att satsa på det mexikanska kök-och-drinkställ­et Guapa i Halmstad, berättar han medan HP:S fotograf gör vad han kan för att göra den självuttal­at linsskygge Svensson mer nöjd med denna omgångens fotografie­r.

– Det har varit väldigt bra här de där riktigt varma sommardaga­rna. Vårt främsta problem är i stället att vi har lite personalbr­ist, som många andra, säger Svensson medan han blandar den mexikanska drinken Paloma.

Han påbörjade som ung sin karriär på The Bulls som han nu är två hak bort ifrån och har genom åren jobbat sig till en bred krogerfare­nhet.

– Det är ganska fifty-fifty i mat kontra dryck här, men vi säljer mest Mojito på drinkfront­en skulle jag säga. Jag tror att Halmstadbo­rna har blivit mer intressera­de av drinkar och oftare vill ha något annat än bara öl och vin när man går ut.

” Jag tror att Halmstadbo­rna har blivit mer intressera­de av drinkar

Dennis Svensson, Guapa

Guapas granne Koi, som också ligger staket-i-staket med Bulls uteserveri­ng, är Asian Bank Offices pop-up på Lilla torg.

– Det här är en mikroversi­on av Asian Bank Office kan man säga.

Ett lite enklare koncept, med lite enklare rätter och mer fokus på drinkar, men fortfarand­e med asiatiska och sydamerika­nska influnser, säger ägaren Victor Kling Tjäder som precis har kommit gående bortifrån moderskepp­et på Storgatan.

På borden sitter qr-koder fastklistr­ade så att folk kan beställa direkt i mobilen och Kling Tjäder rekommende­rar att man håller sig till menyn.

– Vi vill ju ge gästerna en så bra och genomtänkt produkt som möjligt och det tycker vi att vi kan erbjuda från vår meny så som den är utformad.

De öppnade första veckan efter midsommar och beskriver tiden sedan dess som ”full rulle”.

Hur är grannsämja­n med Bulls?

– Jag tycker det är bra stämning mellan alla här på Lilla torg, säger Kling Tjäder.

Il Grillos plats på Halmstads kulinarisk­a karta har varit beständig i flera år nu, men ifjol gjorde de en

 ??  ??
 ?? Bild: Johan Persson ?? Under bar himmel tar Anna Winros och Björn Pemer ett varsitt glas på Gretas tak.
Bild: Johan Persson Under bar himmel tar Anna Winros och Björn Pemer ett varsitt glas på Gretas tak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden