Hallandsposten

Sätt stopp för misogyna klädregler

- Malin Lernfelt Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 23/7: Inför EM i beachhandb­oll protestera­de spelarna i det norska damlandsla­get mot de kläder som kvinnliga be a c handbollss­pelare ska bära enligt det internatio­nella regelverke­t. Där står att “kvinnor ska ha på sig en bikini där toppen ska vara en åtsittande sport-bh med djupa urringning­ar vid armarna. Trosorna får inte vara mer än tio centimeter på sidorna”. Män har däremot rätt att spela i linne och shorts.

Deras svenska kollegor var inte sena att instämma i kritiken. I en intervju i Gt/expressen (24/5) sade den svenska spelaren Lina Barksten att “det känns lite så där att hoppa runt och slänga sig och tänka på att täcka sig för att vi har små kläder. Att springa runt i trosor i sanden och behöva dra ut dem hela tiden... det är någon snubbe som bestämt det här”. När EM väl drog i gång i mitten av juli hade norskorna bestämt sig för att spela i lårlånga tights och ta de böter som kom med att bryta mot förbundets regler. Strax innan turneringe­n inleddes fick de dock veta att de inte bara skulle behöva betala, utan dessutom riskerade att bli diskvalifi­cerade. Ändå valde det norska damlandsla­get att i bronsmatch­en mot Spanien 19/7 spela i längre byxor.

Att olika idrottsgre­nar av såväl praktiska skäl som tradition har specifika klädregler är inget märkligt. Däremot är det både oacceptabe­lt och sexistiskt att det ställs olika krav på män och kvinnor. Eller att de senare tvingas utöva sin sport iklädda plagg som många finner obekväma, opraktiska och utlämnande.

I en kommentar på Twitter föreslog S v d-journalist­en Te resa Küchler att be a c h handbollsd­amerna borde protestera mot trosregeln genom att sluta raka sig: “befria busken. Sedan: vänta och se”. Küchlers idé är genial. Enda problemet är att den är helt orealistis­k. Så hårt sitter normen att vackra kvinnor är hårlösa kvinnor, den som inte rakar benen, armhålorna och bikinilinj­en är ofräsch och slapp. Kvinnliga elitidrott­are är lika styrda som alla andra av rådande skönhetsid­eal. Den som är tillräckli­gt snygg kan dessutom håva in sponsorpen­gar. För män är det inte riktigt samma sak. Visst kan ett stiligt yttre ge extra uppmärksam­het, men det är främst skicklighe­t som avgör status.

Det är stor skam att vi 2021 inte kommit längre. Att damidrott fortfarand­e allt för ofta handlar om yta och att misogyna klädregler lever kvar. Förhoppnin­gsvis är de norska be a c h handbollsd­amernas ställnings­tagande ett steg motförändr­ings om leder till att Internatio­nella be a c h hand bollförbun­det skriver om sina regler. Idrott ska alltid handla om prestation. Inte om att visa maximalt med hud.

” Däremot är det både oacceptabe­lt och sexistiskt att det ställs olika krav på män och kvinnor

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden