Hallandsposten

Hjärtlig hälsning i skyn till alla i pandemitid­er

Halmstad: Såg du, precis som många andra Halmstadbo­r, två hjärtan på himlen under torsdagsef­termiddage­n? Det var bara Jacob Holländer och Bengt Andersson som ville lämna lite kärlek i pandemitid­er. – Det finns alltid någon som behöver ett hjärta, säger Ja

- Povel Arwidson pa@hallandspo­sten.se 010-471 51 28

Två hjärtan ritades med hjälp av vit rök från två flygplan över Halmstad strax efter klockan 15.00 på torsdagsef­termiddage­n.

Men vem kom kärlekshäl­sningen från?

Via flygtornet i Halmstad lyckas vi få tag på piloterna när de mellanland­at hos Varbergs flygklubb för att tanka.

Det visar sig då att Halmstad inte var ensamma om att få rökhjärtan.

– Vi går kusten upp. Vi har också kört i Ängelholm, Båstad, Falkenberg och nu Varberg, säger Jacob Holländer, en av piloterna.

Han och Bengt Andersson började med hjärtflygn­ingar redan förra året i Västerås, Stockholm och Malmö. Tidigare under sommaren har de också besökt Uppsala och Stockholm igen.

– Det blev så himla populärt och uppskattat. Det finns alltid någon som behöver ett hjärta. Speciellt i pandemitid­er när vi haft mycket elände, säger Holländer.

Jacob Holländer är baserad i Västerås och Bengt Andersson i Skåne. Båda jobbade som flygkapten­er innan pandemin satte stopp för många av de kommersiel­la flygningar­na.

Men de håller också på med flyguppvis­ningar genom företaget Scandinavi­an air show.

– Egentligen kör vi flyguppvis­ningar över hela världen, men nu har vi hamnat hemma och då gör vi detta för att hålla planen och oss själva i gång.

Under torsdagen fortsatte de sedan upp mot Göteborg innan de vände ner mot Malmö igen.

En viktig fråga, hur väljer ni när det ska komma rök och inte från planet?

– Vanligtvis skapas den vita röken hos passagerar­flygplan genom ånga, när varma avgaser kommer ut i kall luft, säger Holländer och fortsätter:

– Men för flyguppvis­ningar, där man flyger på lägre höjd, finns en miljövänli­g paraffin man kan spruta in genom en pump. Det är den som skapar röken efter våra plan.

” Det finns alltid någon som behöver ett hjärta. Speciellt i pandemitid­er.

Jacob Holländer

 ?? Bild: Johan Persson ?? Tyvärr bara två hjärtan – piloterna från Västerås respektive Skåne kände nog inte till symboliken med tre hjärtan i Halmstad.
Bild: Johan Persson Tyvärr bara två hjärtan – piloterna från Västerås respektive Skåne kände nog inte till symboliken med tre hjärtan i Halmstad.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden