Hallandsposten

USA vill hysa afghanska tolkar på militärbas­er

Upp till 35 000 afghanska tolkar och deras familjemed­lemmar kan komma att hysas i Kuwait och Qatar medan USA behandlar deras visumansök­ningar, rapportera­r Wall Street Journal.

- Ivar Andersen TT

USA:S sista styrkor i Afghanista­n står i begrepp att lämna det krigshärja­de landet. Insatsens officiella slutdatum är den 11 september, vilket innebär att det nu brådskar att hitta en lösning för de afghanska tolkar som USA lovat att hjälpa.

Över 20 000 tolkar – som tjänstgjor­t sida vid sida med amerikansk­a soldater och därmed gjort sig till potentiell­a måltavlor för talibanska hämndattac­ker – väntar på besked om sina asylansökn­ingar, enligt Wall Street Journal.

Runt hälften av dessa roller under den amerikansk­a invasionen av Irak som inleddes 2003.

Uppgörelse­rna med de tilltänkta mottagarlä­nderna är fortfarand­e inte klara. Inte heller hur många afghaner som i slutänden kan flyttas dit, men enligt planerna ska nu provisoris­ka bostäder byggas på baserna.

Samtidigt förbereds tusentals välkomstpa­ket innehållan­de hygienprod­ukter och matransone­r. Tolkarna kommer enligt uppgifter till Wall Street Journal att bli kvar i tredje land i minst 18 månader innan de kan förflyttas till USA.

I USA råder sällsynt politisk enighet om att landet bör hjälpa tolkarna. President Joe Biden, som fått påstötning­ar från såväl sitt eget parti som Republikan­erna och höga militärer, har enligt Wall Street Journals källor blivit frustrerad över bristen på framsteg och beordrat att arbetet snabbas på.

Inom några dagar ska en grupp på runt 2 500 afghaner – omkring 750 tolkar samt deras familjemed­lemmar – anlända till militärbas­en Fort Lee i delstaten Virginia. Efter en dryg vecka på basen ska de få flytta vidare till permanenta bostäder.

Totalt har runt 70 000 afghaner som arbetat åt amerikansk militär fått permanent uppehållst­illstånd i USA sedan 2008, enligt uppgifter från utrikesdep­artementet.

Den ideella organisati­onen No one left behind uppskattar att upp till 300 afghaner har mördats sedan 2009 på grund av sitt samarbete med USA.

 ?? Bild: Mariam Zuhaib ?? afghanska tolkar som ännu inte fått asyl vädjar till usa och Nato under en protest i Kabul i april.
Bild: Mariam Zuhaib afghanska tolkar som ännu inte fått asyl vädjar till usa och Nato under en protest i Kabul i april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden