Hallandsposten

Reserverna får chansen när HBK gör cupdebut

- Carl Fredrik Johansson

Halmstads BK:S damer debuterar i Svenska cupen i år. Men det blir en del nya ansikten i startelvan i lördagens premiärmat­ch mot division 1-kollegan Eskilsminn­e. – Går man vidare kan man få mäta sig mot elitlag, säger tränaren Fredrik Andersson.

HBK kvalade in till Svenska cupen genom att nå (och sedan vinna) Dm-finalen i höstas. Det är första gången som Bollklubbe­n är med i detta sammanhang sedan damlaget startades 2016.

Seriekolle­gan från division 1 södra, Eskilsminn­e, är premiärmot­ståndare. Men det är ett något sargat HBK som tar sig an uppgiften.

Backarna Alma Haglund och Jennifer Andersson är långtidssk­adade medan bästa målskytten i serien, Moa Karlsson, inte får spela för HBK i cupen eftersom hon är inlånad från allsvenska Vittsjö.

– Plus att just i morgon (lördag) så är det någon som jobbar och någon som är bortrest. Men det är nyttigt att få se andra spelare också, menar Fredrik Andersson, som i stället ger sällsynta startplats­er till målvaktsve­teranen Emma Orrdal, backen Emma Sjögren och mittfältar­na Emmy Ecklein och Mimmi Thydell.

Cupmatchen är också genrep inför höstpremiä­ren i serien mot Hammenhög nästa lördag.

– Det är kul med match igen. Vi hann ju spela sex matcher i serien (före uppehållet), men innan dess var det galet länge sedan vi spelade match. Och den här matchen kommer lägligt för att vara riktigt i gång till nästa helg, resonerar Fredrik Andersson.

Vinner HBK mot Eskilsminn­e kan det vankas Elitettan-motstånd i nästa omgång. De allsvenska lagen går in i tredje omgången, som spelas i september, varefter de 16 kvarvarand­e lagen avancerar till cupens gruppspel våren 2022.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden