Hallandsposten

Oväntade Vm-beskedet – en chock för Alexandra

- Matthias Bengtsson mb@hallandspo­sten.se 010-471 51 81

Uttagning till U23-VM i Portugal för Halmstadka­notisten Alexandra Rytten Torudd blev ett härligt glädjebesk­ed. Men när hon, dagen efter, fick reda på att hon även blivit uttagen till VM i Danmark kom det som en chock för henne. – Jag har inte riktigt smält det än känner jag, säger Alexandra Rytten Torudd lyckligt.

Alexandra Rytten Torudd hade ett fint SM för Halmstad kanotklubb där hon sammanlagt plockade hem fyra Sm-medaljer (två silver och två brons).

I förra veckan blev hon uttagen till U23-VM i både K2 och K4 som avgörs i Portugal i början av september.

– Det är väldigt kul att jag blev uttagen. Jag hade ändå hoppats på att jag skulle få köra U23-VM, säger Alexandra Rytten Torudd.

Men dagen därpå kom det ett besked som Halmstadka­notisten inte hade räknat med. Förutom att köra U23-VM i Portugal kommer hon även få chansen att represente­ra Sverige i VM i Danmark den 15 september.

– Det kom som en chock för mig. Jag har varit med i seniorland­slaget sedan jag blev senior men då har jag varit med på nordiska mästerskap­en men ingen stor internatio­nell tävling på det här sättet. I år blir det alltså både U23 och stora VM på samma gång så det känns otroligt kul.

Hur kommer det vara att få represente­ra Sverige i ett VM?

– Det känns stort och jag hade inte förväntat mig det här så det kommer bli en stor möjlighet för mig att få komma in i seniorland­slaget på den nivån. Jag har inte riktigt smält det än känner jag.

Rytten Torudd har den senaste tiden kunnat lägga mer fokus på sin träning då coronapand­emin under en längre tid pausat tävlingsve­rksamheten plus att hennes studier på universite­tet varit på distans.

Hon har under ett och ett halvt år tränats av kanotistle­gendaren Susanne Gunnarsson, något som har hjälpt henne att nå nya nivåer.

– Innan har fokuset på min träning legat mycket på prestation, men hon har tagit hand om allting runt omkring. Hon har fått mig att förstå att du inte kan bli bäst om du inte har rätt mentalitet. Det känns riktigt kul att ta del av hennes erfarenhet­er.

Vad har hon betytt för din utveckling?

– Hon har betytt mycket. Utveckling­en har verkligen gått framåt och jag har fått en helt annan syn på träning och det har gjort allt mycket roligare. Hon lägger verkligen ner sin själ i det här och det tar man med sig som aktiv.

Utöver Alexandra Rytten Torudd så är Leo Johansson uttagen till ungdomslan­dslaget för att represente­ra Sverige på nordiska mästerskap­en i Jönköping sista helgen i juli. Leo som plockade hem tre silver på SM i Örkelljung­a.

” Hon har fått mig att förstå att du inte kan bli bäst om du inte har rätt mentalitet

alexandra rytten Torudd Vm-klar kanotist

 ?? Bild: Magnus Persson ?? Halmstadka­notisten alexandra rytten Torudd kommer att represente­ra Sverige både i U23-VM i Portugal och VM i danmark i september.
Bild: Magnus Persson Halmstadka­notisten alexandra rytten Torudd kommer att represente­ra Sverige både i U23-VM i Portugal och VM i danmark i september.
 ?? Arkivbild: Bildbyrån ?? alexandra rytten Torudd tränas av legendaren Susanne gunnarsson som är en stor anledning till Halmstadta­langens utveckling. gunnarsson som bland annat tog Os-guld i atlanta 1996.
Arkivbild: Bildbyrån alexandra rytten Torudd tränas av legendaren Susanne gunnarsson som är en stor anledning till Halmstadta­langens utveckling. gunnarsson som bland annat tog Os-guld i atlanta 1996.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden