Hallandsposten

Halmstadpr­ofilen gör sitt sjätte OS – som kommentato­r

Det är få personer som får chansen att ens göra ett OS. Men när Tokyo-os inleds får Peter Bengtsson från Halmstad göra sitt sjätte OS när han kommentera­r gymnastike­n på Eurosport. – Att vara idrottskom­mentator är också ett sätt att vara en del av det, säg

- Pierre Carlsson pica@hallandspo­sten.se 010-471 5188

Gymnastike­n rinner i Peters ådror, berättar han när HP pratar med honom några dagar innan OS i Japan ska dra igång. Hans syster är femfaldig svensk mästare i rytmisk gymnastik och deltog i OS 1984, och hans bror var landslagsm­ässig i gymnastik. Själv slutade han i 20-årsåldern, men då blev han i stället tränare.

Den banan ledde honom till uppdrag som tränare i olika gymnastikl­andslag under ett 15-tal år på 80och 90-talet. Han har även jobbat som idrottslär­are i både Göteborg och Halmstad.

Men det är som kommentato­r han kanske har nått allra högst.

– Man ringde faktiskt i panik inför Barcelona (OS 1992) och frågade om jag kunde slänga mig ner till Paris och snacka men då blev jag lite tagen på sängen och kände att det där blev lite väl snabbt, säger Peter.

Men frågan kom har han kommentera­t OS, VM, EM, Student-os och Asiatiska spelen, och en hel del andra tävlingar. Med undantag för OS i Rio 2016 han har varit Eurosports röst på gymnastikt­ävlingarna i samtliga OS sedan spelen i Atlanta 1996.

Främst har han kommentera­t hemifrån på Eurosports lokaler, tidigare i Sundbyberg och numera i Discoverys lokaler i Tegeluddsb­acken i Stockholm. Tidigare har han kommentera­t själv, men i år blir det ihop med Veronica Wagner.

– Vi har haft lite sms-kontakt och sen kommer vi att stråla samman och ringas vid nästa vecka och sedan kommer vi stråla samman i Stockholm en dag innan för att synka oss lite.

Peter berättar att det finns både fördelar och nackdelar med att kommentera på plats respektive hemifrån. I en studio finns inga störningsm­oment som det kan finnas i en hall där till exempel personer kan ställa sig i vägen. Samtidigt sitter han bara med exakt samma bilder som tittarna och ska försöka förmedla ett mervärde trots det.

– Gymnastike­n är en ganska liten idrott så det gäller att tala till den breda massan och även ge lite hundben till de som är proffs och försöka ge lite anekdoter eller historiska anspelning­ar på det. Så att man får med alla i det.

Peter lägger de sista veckorna mellan två och tre timmar om dagen på att förbereda sig inför sändningar­na, men redan i våras började han hålla koll på olika resultat och vilka som kan tänkas vara med och utmana om medaljer.

Och ett OS är alltid extra speciellt, även för kommentato­rerna.

– Vissa gymnaster får kanske en eller möjligen två att peaka. Man vet att alla atleterna är så toppade det bara går. Nivån brukar vara ännu bättre än de VM man ser, ännu lite vassare och ännu lite hårdare. Men nerven när Kohei (Uchimura, Japans främste gymnast genom tiderna) hoppar upp i räck så vet man att det här är hans sista framträdan­de och han har ett enda försök på sig om han tar sig till final att klara av det. Då kan man själv känna att pulsen stiger.

Vad är det roligaste med att kommentera?

– Det är att man får vara nära händelsern­as centrum och att man förhoppnin­gsvis kan ge ett mervärde till tittarna så att de förstår en ganska teknisk idrott. Och man känner att man kommer rätt in i det och man kanske kan få in lite skämtsamma poänger i det hela och man får flyt i kommenteri­ngen och man ligger lite före i tanken. Då är det riktigt, riktigt kul.

Årets OS har flera höjdpunkte­r. Förutom nämnde Uchimura som ska försöka avsluta karriären med ett Os-guld i räck så gör uzbekiskan

Oksana Chusovitin­a sitt åttonde raka OS, och herrarnas lagfinal ser ut att kunna bli en riktig rysare.

Dessutom tror Peter att Simone Biles åtminstone upprepar insatsen från RIO-OS för fem år sedan när hon tog fyra guld.

– Hon lyser som världens främsta olympier, för min prediction är att hon kommer att ta minst fyra Osguld till. Och hon är ett unikum. Det går inte att undgå henne.

 ?? Bild: johan persson ?? Peter Bengtsson gör sitt sjätte OS som kommentato­r på gymnastike­n för Eurosport/discovery. ”Man får vara nära händelsern­as centrum och att man förhoppnin­gsvis kan ge ett mervärde till tittarna så att de förstår en ganska teknisk idrott”, säger Peter om uppdraget.
Bild: johan persson Peter Bengtsson gör sitt sjätte OS som kommentato­r på gymnastike­n för Eurosport/discovery. ”Man får vara nära händelsern­as centrum och att man förhoppnin­gsvis kan ge ett mervärde till tittarna så att de förstår en ganska teknisk idrott”, säger Peter om uppdraget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden