Hallandsposten

Historiska fanbärare – och protester

Iklädda munskydd bar fälttävlan­sryttaren Sara Algotsson Ostholt och seglaren Max Salminen historiskt tillsamman­s den svenska fanan när delar av Sveriges Os-delegation tågade in som 86:e land på Olympiasta­dion i Tokyo.

- David Hjorter TT

Öppningsce­remonin för de 32:a olympiska sommarspel­en inleddes klockan 20 lokal tid och 13 svensk tid på Olympiasta­dion i Tokyo. En arena med kapacitet för 68 000 åskådare, men som på grund av restriktio­nerna i coronapand­emin inte hade någon allmän publik under invigninge­n.

Det tre timmar långa spektaklet inleddes med japanska uppträdand­en, hissning av Japans flagga följt av nationalså­ngen ”Kimi ga yo”.

Innan delegation­erna började marschera in hölls en tyst stund för att hedra offren i coronapand­emin, samt de israeler som dog i samband med en terrorista­ttack under sommar-os i München 1972. De knappt 1 000 personer som fått tillåtelse att vara inne på arenan, däribland Internatio­nella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach, ställde sig upp på läktarplat­s.

Därpå tågade de 205 deltagande nationerna i japansk alfabetsor­dning, med undantag för Grekland, som anordnade de första olympiska spelen i Aten 1896 och som av tradition går först. Värdnation­en, i år Japan, gick sist.

Sverige gick in som 86:e land, ledda av Sara Algotsson Ostholt, i gult, och Max Salminen, i blått, som båda var medaljörer vid sommar-os i London 2012. Algotsson Ostholt tog då silver i individuel­l fälttävlan och seglaren Salminen tog guld tillsamman­s med Fredrik Lööf i starbåt.

Svenskduon­s gemensamma flaggvifta­nde under fredagskvä­llen lokal tid var historiskt, aldrig tidigare har den svenska Os-fanan burits av två personer under en invigning.

För tredje olympiska spelen i följd bar taekwondou­tövaren Pita Taufatofua Tongas fana när ö-nationen från Stilla havet tågade in som land nummer 122. 37-åringen var sedvanligt barbröstad och hade inoljad torso, iklädd den traditions­enliga, tonganska kjolen taovala på Olympiasta­dion i Tokyo.

Samtidigt som tv-bilderna från invigninge­n matades ut över hela världen pågick protester på gatorna utanför Olympiasta­dion, enligt sajten Inside the Games som refererar till klipp på sociala medier. OS i Tokyo har varit mycket omdiskuter­at och en stor del av den japanska befolkning­en vill inte att spelen anordnas under pandemin.

 ?? Bild: Björn Larsson Rosvall ?? Sara Algotsson Ostholt och Max Salminen bar tillsamman­s Sveriges fana vid invigninge­n av sommar-os i Tokyo.
Bild: Björn Larsson Rosvall Sara Algotsson Ostholt och Max Salminen bar tillsamman­s Sveriges fana vid invigninge­n av sommar-os i Tokyo.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden