Hallandsposten

Spelklar Eriksson ska stoppa superstjär­nan

Magdalena Eriksson har fått grönt ljus från läkarteame­t och är redo att kliva in i Os-fotbollen mot Australien. Där ska den svenska mittbacken sätta stopp för en annan Chelseastj­ärna: Sam Kerr. – Att stänga ner henne kommer vara en stor del i att vinna de

- Lasse Mannheimer TT

Det lät oroväckand­e när Magdalena Eriksson saknades i den svenska matchtrupp­en till Os-premiären mot USA. Sedan tidigare har både Linda Sembrant och Nilla Fischer tvingats tacka nej till OS, och med ännu en mittbacksk­lippa borta fanns det skäl till viss ängslan.

I stället fick Eriksson från sin plats på läktaren se hur Sverige långa stunder spelade ut den regerande världsmäst­aren och inledde OS i Tokyo med en 3–0-seger.

– Det var propaganda­fotboll på hög nivå. Jag blev otroligt stolt och imponerad av tjejerna, att se hur vi gör det vi har pratat om till punkt och pricka. Och att alla vågar göra det i en sådan typ av match, det var otroligt häftigt att se, säger Eriksson.

Nu har hon dock vilat färdigt. Vadskadan som spökat tänker hon lägga bakom sig, och är redo att kliva in i OS på Saitamasta­dion på lördag. Där väntar Australien, som också inledde med tre poäng efter 2–1 mot Nya Zeeland, i en match där vinnaren kan räkna in en kvartsfina­lplats.

Även om mittbackar­na Nathalie Björn och Amanda Ilestedt gjorde det bra mot USA är det givet att Magdalena Eriksson tar en plats i startelvan om hon är skadefri. Och kanske tillför hon extra mycket i gruppfinal­en mot Australien, där den stora fixstjärna­n är anfallaren Sam Kerr, Erikssons lagkompis i Chelsea.

Den svenska mittbacken är inte förvånad över att Kerr med ett mål och en assist låg bakom den australisk­a premiärseg­ern.

– Absolut inte. Hon har haft en fantastisk säsong hos oss i Chelsea. Hon är en måltjuv men visar också att hon faktiskt är en framspelar­e. Hon är en stor nyckel i Australien­s spel, det är väldigt tydligt när man ser dem spela, säger Eriksson.

Den extrema snabbheten och spelet i straffområ­det är det som sticker ut, säger Eriksson. Men när hon ombeds beskriva Sam Kerrs styrkor är det ärligt talat svårt att få henne att avsluta meningen.

– Det är en fantastisk­t skicklig fotbollssp­elare, hon är väldigt mångfacett­erad. Hon är väldigt duktig i djupled, men också duktig i sitt targetspel, stark, duktig på huvudet, snabb … hon har många strängar på sin lyra. Det är absolut en fördel att jag känner till henne. Men det kommer fortfarand­e bli svårt att spela mot henne.

Vad har hon för svagheter?

– Jag skulle inte säga att hon har några direkta svagheter. Hon är verkligen en forward av den yttersta världstopp­en, en av världens bästa ”nior”.

Kerr kom till Chelsea hösten 2019, och fick inlednings­vis en hel del kritik för att hon inte levde upp till de högt ställda förväntnin­garna. Det tog hon igen den senaste säsongen, när hon vann skytteliga­n i Super League med 21 mål på 22 matcher.

Australien­s svenske förbundska­pten Tony Gustavsson tycker att det finns två delar med Sam Kerr som förtjänar att lyftas lite extra. Det ena är hennes presspel – ”en av världens bästa defensiva forwards”, som Gustavsson uttrycker det – det andra är hennes skalle.

– Alla vet vad hon kan göra på fotbollspl­anen, men glöm inte hennes mentala styrka. Kolla bara hur hårt hon kritiserad­es när hon först kom till England, och hur hon tagit sig igenom det. Hon har haft en fenomenal säsong, säger Gustavsson.

47-åringen från Sundsvall lyfter hela tiden den kollektiva prestation­en, att vägen till framgång för Australien går genom en bra laginsats. Ändå kan han inte låtsas som att det är vilken spelare som helst han har i sin trupp.

– Det klassiska tränarsvar­et är att säga att vi är ett lag och att vi gör det tillsamman­s. Men jag tror att ni alla fattar ... en Sam Kerr, det är klart som fasen att hon är otroligt viktig för oss, inte bara som spelare utan också som person. Hon är underbar att jobba med, vilken vinnarskal­le.

 ?? Bild: Jonas Ekströmer ?? Magdalena Eriksson under sista träningspa­sset, i Chiba utanför Tokyo, inför andra gruppspels­matchen i OS, mot Australien på Saitamasta­dion.
Bild: Jonas Ekströmer Magdalena Eriksson under sista träningspa­sset, i Chiba utanför Tokyo, inför andra gruppspels­matchen i OS, mot Australien på Saitamasta­dion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden