Hallandsposten

Leve korvkioske­n – Assars skapare firar med utställnin­g

Ulf Lundkvist, mannen bakom seriefigur­en Assar, skildrar miljöer som är på väg att försvinna. Men förebilder för hans udda figurer råder det ingen brist på. – Tillväxten är god, man är ju själv ett original till slut, säger Lundkvist, som ställer ut på Se

- Erika Walukiewic­z TT

Ett surmulet par står framför en korvkiosk i skymningsl­juset. En stornäst figur med änglavinga­r lämnar spår i snön. I Ulf Lundkvists bilder är det inte sällan någonting som skaver, en rå replik eller ett oväntat ansiktsutt­ryck i en synbar idyll.

Ulf Lundkvist tar upp en svart anteckning­sbok ur fickan och bläddrar fram till en skiss av två sammanbitn­a personer på cykel. Fröet till många av hans bilder går att i hitta just där, i den brevstora anteckning­sboken där han rafsar ned skisser och intryck från vardagen runtomkrin­g.

– Det kan vara väldigt enkla saker, jag såg några som var ute och cyklade häromdagen och de såg så sura ut. Man är ute och cyklar och ska ha trevligt och så är man skitsur, säger han.

Ulf Lundkvist är kanske mest känd som mannen bakom ”Assar”. Serien om korven Assar, Razor, Bimbo och de andra figurerna i Nollberga började som ett gästspel i Dagens Nyheter och blev kvar i 22 år. Att Assar fick skepnaden av en korv döljer inget subtilt budskap.

– Jag frågade Nisse Larsson som var serieredak­tör: ”Vad ska jag göra?” ”Äh, rita en korv”, svarade han. Det var så flippat så jag gjorde det. Det är ingen idé att sitta och värka fram någonting.

Även om skisserna i anteckning­sboken fungerar som ett stöd för minnet är Ulf Lundkvists figurer fiktiva skapelser. Trots det har han fått frågan om han har träffat en viss person i Örnsköldsv­ik eller Molkom, när läsare tycker sig känna igen människor i sin närhet.

– Jag har förstått att mina figurer är arketyper. Många undrar också om inte de här originalen jag avbildar är på väg att försvinna. Man har den gamla bilden av ett original, men jag kan säga att tillväxten är god.

Trots det vemod som präglar de flesta av hans bilder är Ulf Lundkvist i första hand ute efter att roa.

– Det bästa är när jag själv fnissar, det blir ett slags kommunikat­ion mellan mig och underlaget.

Utan att det är syftet fungerar flera av hans serier och målningar som historiesk­rivning. Han tecknar minnesbild­er från uppväxtens 1960-tal och rör sig ofta i utkanten av de stora sammanhang­en, bland bensinmack­ar och nedlagda Konsumbuti­ker.

– Det är mycket av det jag har gjort och gör som inte längre finns. Det finns inga telefonkio­sker längre. Det är ett främmande objekt för en stor del av de generation­er som lever nu.

Samma sak gäller korvkioske­n i Ulf Lundkvists tappning, ett ständigt återkomman­de motiv. Han pekar mot en tavla på Seriegalle­riets vägg.

– Den där korvkioske­n, jag har alltid gjort dem på det viset, med den arkitektur­en. Av en slump fick jag se en bild av korvkioske­n där jag växte upp och det var så roligt för den såg ut precis så där. Det var den korvkioske­n jag hade tecknat.

i mitten av juli öppnade en jubileumsu­tställning med nya verk av Ulf Lundkvist på Seriegalle­riet i Stockholm. Ålder: 69 år

Bor: Krokek utanför Norrköping.

Gör: Tecknar och målar. Ritar bland annat serien ”Assar” som syns i DN varannan vecka och illustrera­r ledare i tidningen ETC.

Om sin stil: ”Det är många som har sagt ’vad fult du ritar.’ men det gör mig ingenting. När jag kommer på mig själv med att tro att jag gör konst då säger jag till mig själv: ’Nämen, håll inte på’. Jag vill tillåta mig själv att vara enkel, inte sträva efter en klapp på axeln av en auktoritet.”

Aktuell: Ställer ut på Seriegalle­riet i Stockholm för 20:e gången. Jubileumsu­tställning­en pågår till den 1 september.

 ?? Bild: Claudio Bresciani ?? På utställnin­gen på Seriegalle­riet samsas figurer från Nollberga med andra motiv. ”Vanligtvis gör jag en sådan här figur när jag sätter ig ång och jobbar, det är lite som att värma upp. Sen fortsätter jag med något annat när jag väl har färgen framme”, säger Ulf Lundkvist.
Bild: Claudio Bresciani På utställnin­gen på Seriegalle­riet samsas figurer från Nollberga med andra motiv. ”Vanligtvis gör jag en sådan här figur när jag sätter ig ång och jobbar, det är lite som att värma upp. Sen fortsätter jag med något annat när jag väl har färgen framme”, säger Ulf Lundkvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden