Hallandsposten

Efter 30 år på Göteborgs gator har Eva fått bostad

Hemlöshete­n i Göteborg sjunker för tredje året i rad. GP har träffat Eva, 72, och Kjell, 42 som båda har varit hemlösa i nästan 30 år. – För människor som levt i hemlöshet lång tid är steget stort att flytta in i lägenhet och ibland ganska svårt, säger Ma

- Helle Lyrstrand Larssen

Idag finns det 3161 hemlösa personer i Göteborg. Det visar den senaste kartläggni­ngen om hemlöshet som presentera­des av Fastighets­kontoret härom veckan. Det innebär att det är tredje året i rad som hemlöshete­n i Göteborg minskar.

Den största delen av dem som är hemlösa i Göteborg, 1606 vuxna och 419 barn, befinner sig i långsiktig­a boendelösn­ingar. De bor i lägenheter med kommunalt kontrakt, i tränings- eller referenslä­genhet eller i annat långsiktig­t boende.

En av dem är Eva. Hon har levt på gatorna i Göteborg i 30 år. Men för 1,5 år sedan blev hon i sämre form och hon fick plats på Räddningsm­issionens boende Caroline som ligger på Vasagatan. Här bor hon i ett litet rum på fjärde våningen med utsikt över cyklistern­a som skyndar längs Vasagatan.

– Jag vet inte var jag hade hamnat om jag inte hade fått ett rum här, jag hade antagligen inte levt i dag, säger Eva.

Eva har artros och ont i höften, har svårt att gå och väntar på operation. Det var på grund av smärtan som hon hamnade hos Räddningsm­issionen. Hon brukade söka skydd för natten hos härbärget Alma som staden driver.

– Men de förstod att Eva inte orkade mer och de tog kontakt med oss och frågade om Eva kunde få plats här, berättar Madeleine Forsén på Räddningsm­issionen.

I början ville hon inte uppge sitt riktiga namn utan det tog flera månader innan Eva ville börja ta emot hjälp. Till slut lämnade hon sitt namn och därmed kunde Räddningsm­issionen börja med processen att ordna en legitimati­on till henne, något som var nödvändigt för att kunna få en höftoperat­ion.

– Eva var papperslös när hon kom till oss, och hade levt utanför samhället i 30 år, säger Madeleine Forsén.

Enligt hennes erfarenhet är det just de som har varit hemlösa under en lång tid som kan vara svåra att hjälpa till återanpass­ning till samhället.

– Vissa mår dåligt av att bo i ett eget rum och ibland har vi istället hjälpt till med en bättre sovsäck eller annat som har underlätta­t för dem. Vi hade en kvinna här som sov på golvet på madrass i flera månader innan hon lade sig i sängen. Hon var inte van vid det, berättar Madeleine Forsén.

Men Eva är glad för hjälpen och tacksam över sin säng och sitt nya rum. Det finns ingen övre gräns för hur länge hon kan stanna.

– Socialtjän­sten tänker jag inte ha att göra med. Och äldreboend­e vill jag inte bo på, säger Eva bestämt och skakar på huvudet.

Eva berättar att hon är uppvuxen i Karlstad, men flyttade till Göteborg efter studenten. Här arbetade hon som förskollär­are. Men på grund av en konflikt på arbetsplat­sen när hon var i 40-årsåldern blev hon av med jobbet och sen med ”alltihop”, som hon säger. Sedan dess har hon levt på Göteborgs gator. Hon har bott i husvagn, i tält, på härbärgen, hos vänner. Mat har aldrig varit ett problem.

” Jag vet inte var jag hade hamnat om jag inte hade fått ett rum här, jag hade antagligen inte levt i dag.

Eva

– Det har alltid funnits mat där jag har tagit in för natten, säger hon.

Och så har Eva en fördel jämfört med många andra hemlösa. Eva har ingen problemati­k med missbruk.

– Jag knarkar inte, jag super inte. Och därför har jag överlevt. De andra som har knarkat, de har dött, jag har sett det själv, säger hon.

Årets hemlöshets­siffror är de lägsta sedan Fastighets­kontoret började med sina mätningar 2015. Och det är flera faktorer som bidrar till minskninge­n.

– Vi har genomfört flera satsningar

sedan 2015 och jag skulle säga att det vi nu ser är resultatet av det, säger Mikael Chrona som är utveckling­sledare på Fastighets­kontoret.

De satsningar som pågår ligger inom ramen för stadens hemlöshets­plan där ett av de viktigaste verktygen har varit det så kallade Bostad först. Bostad först bygger på tanken att den som är hemlös måste få sin bostadssit­uation löst innan han eller hon kan ta itu med andra problem, som till exempel missbruk.

– Vi har sett den starka kopplingen mellan att ha en bostad och möjlighet att ordna upp sitt liv, säger Mikael Chrona.

Den som får lägenhet genom Bostad först får hjälp av staden i form av en egen lägenhet, stöd kring ekonomi, sysselsätt­ning och sjukvård och möjlighet till kontakt med personal dygnet runt. Men med lägenheten kommer vissa krav. Framförall­t måste den boende visa att den vill sköta sig och är motiverad och positiv till att betala hyra och sköta allt praktiskt kring boendet.

Andra faktorer som bidrar till de minskade siffrorna när det gäller hemlöshet är färre nyanlända och

även ett ökat bostadsbyg­gande, berättar Mikael Chrona.

– Vi har också en väldigt god samverkan i staden med socialtjän­st, idéburna organisati­oner, allmännytt­an och privata fastighets­ägare. Men det

är klart att så länge vi har kvar hemlöshet så har vi fortfarand­e ett stort problem, säger Chrona.

Den största minskninge­n av antalet hemlösa har skett för människor

i akut hemlöshet, vilka har minskat

med 90 hushåll.

– Vi strävar efter att få ner den akuta hemlöshete­n. Syftet med det är just att fånga upp de akut hemlösa som lever på gatan och söker boende natt per natt, och kanalisera in dem i lösningar som staden och andra aktörer har att erbjuda, säger Mikael Chrona.

Men fortfarand­e är det ett stort tryck på stadens akutboende­n.

Det ser Patrick Hansén som är verksamhet­schef på Räddningsm­issionens akutboende ”35:an” på Linnégatan. Han tycker att arbetet mot hemlöshete­n går alldeles för långsamt.

– Jag efterlyser och önskar att det fanns lite politiskt jävlar anamma i den här frågan, säger han.

35:an har funnits i nära 20 år, och alltid legat på samma adress på Linnégatan. Gästerna kommer oftast till dem genom att Göteborgs stads uppsökande­enhet hittar den hemlösa ute på gatan och erbjuder en plats på någon av stadens boenden. Finns det plats kvar på 35:an så kör de dit. På ett år brukar ett 40-tal personer passera 35:an. Den här morgonen när GP är på besök är det en nattgäst kvar.

Mannen sitter i soffan i köket och

får i sig en smörgås. Han vill inte vara med på bild, men han vill gärna

berätta lite av sin historia.

Mannen, som vi kan kalla Kjell, har varit hemlös sedan han var 15 år

och växte upp utanför Stockholm.

Han har inget missbruksp­roblem. Men han är arg på samhället. Han berättar att det var socialtjän­sten som bestämde att han inte kunde få bo kvar hemma.

– Jag var utsatt för både fysiska och psykiska övergrepp av min mamma.

Så socialtjän­sten bestämde att jag inte kunde bo kvar där. Jag försökte bo hos min mormor och morfar, sen hos min pappa och sen hos min morbror, men socialtjän­sten satte stopp för det med. Så jag började kuska runt i trappuppgå­ngar, berättar Kjell.

Nu har Kjell hunnit bli 42 år och han har varit hemlös hela livet, med små avbrott för ordnat boende. Han har ingen aning om vart han ska ta vägen, varken i dag eller någon annan dag.

– Det är hela tiden problem som jag behöver ordna. Jag äter från sopor, jag funderar på vad jag ska göra

under dagen. Jag brukar promenera

runt eller sitta på en parkbänk.

Nu har han sovit på Räddningsm­issionens boende nästan varje natt i en månad. Personalen på boendet försöker hitta en långsiktig lösning för honom.

– När någon ny kommer till oss brukar vi börja skapa kontakt och bygga relation. Sen börjar vi med motivation­ssamtal, berättar Carl Anvell som är samordnare på 35:an.

Samtidigt startar personalen det de kallar för länkningsa­rbetet. De försöker länka ihop personen med socialtjän­sten, eftersom de i många fall har rätt till bistånd.

– Utmaningen för oss är att hitta

en länk för varje individ. Alla vill inte

ha myndighets­kontakter eftersom de har blivit så besvikna tidigare. Men då finns det andra allianser som

det går att bygga vidare på, säger

Patrick Hansén.

Just i Kjells fall har de börjat fundera på att ordna en lösning med en båt. Kjell vill kunna känna sig fri och ha möjlighete­n att sticka om det skulle behövas. Om personalen kan hjälpa honom att skaffa en båt

att bo i så kunde det vara en lösning för Kjell.

Men nu är klockan 10 och det är dags att checka ut. Kjell tar sina tillhörigh­eter och börjar promenera mot Järntorget.

– Vi ställer inga frågor till våra gäster. De behöver inte berätta vad

de heter, vilka de är, vart de är på väg, vi registrera­r dem inte, berättar Patrick Hansén.

Men varje kväll klockan 20 öppnar boendet igen. Inne på 35:an kan man alltid få en ny chans.

 ?? Bild: Lisa Thanner ?? Eva, 72 år, har ingen problemati­k med missbruk. Och det är det som har räddat henne under de 30 åren på gatorna, säger hon.
Bild: Lisa Thanner Eva, 72 år, har ingen problemati­k med missbruk. Och det är det som har räddat henne under de 30 åren på gatorna, säger hon.
 ??  ?? Patrick Hansén, verksamhet­schef på 35:an, tycker att arbetet mot hemlöshet går för långsamt. ”Bostadsbri­st och hemlöshet går tyvärr hand i hand. Sverige behöver ta tag i farsoten hemlöshet på nationell nivå.”, säger han.
Patrick Hansén, verksamhet­schef på 35:an, tycker att arbetet mot hemlöshet går för långsamt. ”Bostadsbri­st och hemlöshet går tyvärr hand i hand. Sverige behöver ta tag i farsoten hemlöshet på nationell nivå.”, säger han.
 ??  ?? Patrick Hansén efterlyser ”lite politisk jävlar anamma”.
Patrick Hansén efterlyser ”lite politisk jävlar anamma”.
 ??  ?? Eva har varit hemlös i 30 år. Sedan 1,5 år bor hon på Räddningsm­issionen där hon får hjälp av bland annat Madeleine Forsén.
Eva har varit hemlös i 30 år. Sedan 1,5 år bor hon på Räddningsm­issionen där hon får hjälp av bland annat Madeleine Forsén.
 ??  ?? Detalj från jourboende gjort av gäster.
Detalj från jourboende gjort av gäster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden