Hallandsposten

Simläraren flydde över Medelhavet

Tarek Al Ahmad brinner för att öka simkunnigh­eten i samhället. På sin flykt över Medelhavet var han den enda i sin familj som kunde simma. Nu utbildar han sig till havslivräd­dare i Tylösand.

- Simon Larsson sl@hallandspo­sten.se

Det är en mulen dag i Tylösand och Tarek Al Ahmad är mitt upp i sin utbildning till havslivräd­dare hos Livräddarn­a i Tylösand.

– Jag är jättatagga­d och jätteglad. Jag är tacksam för att livräddarn­a i Tylösand gav mig chansen att bli livräddare och ser fram emot att hjälpa andra och rädda liv, berättar han.

Sedan tidigare är Tarek simskolelä­rare i Tjuvarehål­an på somrarna i livräddarn­as regi där han lär barn att simma.

– Kan man simma i havet kan man simma var som helst. Simkunnigh­et är livsviktig­t, säger han.

Var drivkrafte­n kommer ifrån råder det ingen som helst tvekan om.

2016 kom Tarek till Sverige med sin familj där han återförena­des med sin pappa och lillebror som lyckats ta sig till Sverige tidigare. Familjen flydde från Syrien och innan de anlände till Sverige spenderade de tre år i Turkiet och tog sig via smugglare in i Grekland.

– Smugglarna sade att vi skulle vara ungefär tio personer och att det skulle vara en säker resa men vi var 60–70 personer på en liten gummibåt. Det var en fruktansvä­rd upplevelse, smugglarna riktade vapen mot oss och ingen fick ångra sig. Antingen åker du med över havet eller så dör du, säger Tarek.

Tillsamman­s med sin mamma, mormor och sina systrar tog han plats i den två meter breda och åtta meter långa gummibåten. Som den enda i familjen som kunde simma kände han ett extra stort ansvar, framförall­t när båten började ta in vatten.

– Jag visste inte vem av dem jag skulle rädda. Det var kallt både i luften och i vattnet och jag kände mig så utlämnad och det gick inte att stoppa de negativa tankarna.

Varje gång det kom en liten våg kom det in mer vatten i den överbefolk­ade båten. Väskor och kläder slängdes överbord för att minska tyngden och de försökte ösa ut vattnet med vattenflas­kor, kläder och allt som gick att använda.

– Jag lyckades ringa min pappa och skulle skicka vår gps-position för att han skulle kontakta kustbevakn­ingen i Sverige, men min internetda­ta tog slut. Då ringde pappa mig och då trodde jag att det var slut, att det här var sista samtalet.

Lyckligtvi­s upptäckte han under samtalet en annan person på båten med en telefon. Via den skickade han koordinate­rna till sin pappa som kontaktade kustbevakn­ingen som i sin tur uppmärksam­made sina grekiska kollegor på vad som höll på att hända. En dryg timme senare var de grekiska räddningsf­artygen på plats.

– Då kände vi att vi nådde tryggheten, det var den bästa känslan på många år. I samma stund så bestämde jag mig för att bli livräddare och simlärare för att hjälpa andra i samma situation och lära ut simning, säger han.

” Varje gång jag är på havet kommer tankarna tillbaka och varje gång jag ser att någon drunknat så går mina tankar tillbaka till den där lilla båten. Ingen ska behöva hamna i den situatione­n jag var i.

Efter nio tuffa månader i Grekland förenades familjen till slut i Varberg. Han lärde sig snabbt svenska och läste upp de betyg som krävdes för att få gymnasiebe­hörighet. Ett av ämnena var idrott där man måste kunna simma 200 meter för att bli godkänd, något han klarade utan problem. Simläraren Ann Kärrbrand var också den som uppmuntrad­e honom att gå en kurs för att bli simlärare.

– Det gjorde att jag kunde förverklig­a min dröm efter den där skräckfyll­da resan på Medelhavet. Hade hon inte uppmuntrat och stöttat mig hade jag nog inte varit där jag är idag, säger han.

I dag har han precis tagit studenten och kan snart vara färdigutbi­ldad havslivräd­dare. Målet för framtiden är att utbilda sig till läkare och arbeta för Läkare utan gränser, hela tiden med den stora drivkrafte­n att rädda liv.

– Det kommer från upplevelse­rna på båten. Varje gång jag är på havet

Tarek Al Ahmad livräddare

kommer tankarna tillbaka och varje gång jag ser att någon drunknat så går mina tankar tillbaka till den där lilla båten. Ingen ska behöva hamna i den situatione­n jag var i, avslutar han.

 ??  ??
 ?? Bild: Lina Salomonsso­n ?? Tarek Al Ahmad genomför nu en utbildning för att bli havslivräd­dare i Tylösand.
Bild: Lina Salomonsso­n Tarek Al Ahmad genomför nu en utbildning för att bli havslivräd­dare i Tylösand.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden