Hallandsposten

Vårdperson­alen har jobbat över för 29,7 miljoner

- Malin Kardell maka@hallandspo­sten.se 010-471 51 44

Halland: Över 29,7 miljoner kronor. Det har vårdperson­alen i Hallands övertidsti­mmar under 2021 kostat hittills. En siffra som enligt Vårdförbun­det i Hallands ordförande Margot Kamruddin väntas bli ännu högre efter sommaren. – Det motsvarar ju ett visst antal tjänster i en yrkesgrupp, och frågan är om man kanske hade kunnat anställa fler människor i stället, säger hon.

Uttryck som ”går på knäna” och ”sliter av sig håret” har blivit ett vardag när man ska förklara hur personal inom hälso- och sjukvården haft det sedan coronaviru­set i mars 2020 började få spridning i Sverige.

Pandemin har inneburit en ökad belastning inom vården, i hela landet och vårdperson­al har jobbat över och extra. På Hallands sjukhus kan man se att antalet övertidsti­mmar ökat markant hittills under pandemin.

Från januari till juni 2021 har halländska läkare, sjuksköter­skor och undersköte­rskor tillsamman­s utfört 61 150 arbetstimm­ar på övertid, vilket har kostat regionen drygt 29,7 miljoner kronor.

– Det är siffror som förmodlige­n kommer att öka ännu mer under sommarmåna­derna, och det är något som vi kommer att utvärdera framåt hösten, säger Margot Kamruddin, ordförande i vårdförbun­det Halland.

En av anledninga­rna till den väntade ökningen tror Margot Kamruddin är att regionen valt att erbjuda ersättning till de som jobbar under semestern. Hallandspo­sten har tidigare rapportera­t om att vårdperson­alen i Halland, förutom en högre timlön, även får 3000 kronor extra per arbetspass under sommaren. Då sa regionstyr­elsens ordförande Mikaela Waltersson (M):

– Vår personal börjar bli rejält sliten och jag har full förståelse för om man inte orkar jobba på sin semester. Man blir förstås inte piggare av pengar, men det här ska ses som ett tack till de som redan har tagit på sig extrapass och en uppmuntran till de som kan tänka sig att göra det.

Redan då ställde sig Vårdförbun­det kritiska till regionens lösning.

– Det är mycket pengar som utgör

Det är mycket pengar som utgör kostnadern­a för övertid inom vården. Det motsvarar ju ett visst antal tjänster i en yrkesgrupp.

margot Kamruddin, ordförande i Vårdförbun­det i Halland

kostnadern­a för övertid inom vården. Det motsvarar ju ett visst antal tjänster i en yrkesgrupp, och frågan är om man kanske hade kunnat anställa fler människor istället, säger Margot Kamruddin.

Enligt Arbetstids­lagen (ATL) får en arbetsgiva­re beordra personalen att arbeta övertid när det finns särskilda behov. Däremot finns det regler för hur mycket övertid man kan kräva en enskild arbetstaga­re att jobba. Det får inte vara mer än 200 timmar om året, och som max 48 timmar under fyra veckor eller 50 timmar under en kalendermå­nad.

– Utöver den allmänna övertiden finns det en möjlighet att ta ut extra övertid om ytterligar­e 150 timmar per år. Men då ska arbetsgiva­ren föra en diskussion med facket om arbetstaga­ren är medlem i facket. Det handlar om arbetsmilj­ön för den individen, säger Margot Kamruddin.

När Vårdförbun­det Halland har tittat på hur mycket övertid deras medlemmar, som främst består av sjuksköter­skor, jobbat hittills under pandemin, har man kunnat se att det inte var så mycket när man gick in på individniv­å. Men Margot Kammruddin menar att det är höga siffror om man ser övergripan­de, och framförall­t om man slår ihop läkare och sjuksköter­skor.

Finns det enskilda individer som kommer upp i maxtaket om 200 övertidsti­mmar?

– Ja, det finns det. Det finns alltid folk som kommer upp till det taket, för att det finns de som vill jobba. Men det som vi har sett är att det antalet har ökat, i samband med att vi har tittat närmare på olika enheter. Man har kunnat se ett mönster när det kommer till avdelninga­r som exempelvis intensivvå­rden (IVA) och medicinkli­niken som har haft en speciell covid-avdelning, som har kallats epidemiavd­elningen.

Har man kunnat se något mönster när det kommer till sjukfrånva­ron bland vårdperson­alen i samband med att de tvingats jobba över?

– Om sjukfrånva­ron har ökat, och i såna fall vilken sjukfrånva­ro som ökat, är ingenting vi lyckats bekräfta i de siffror vi sett hittills. En viss del beror säkert på, precis som för alla i samhället, att man måste stanna hemma vid symptom på covid innan man fått ett negativt provsvar. I nuläget har vi inte kunnat se huruvida frånvaron skulle bero på utmattning eller inte. Men när man har tittat på det genom nationella enkäter som har gjorts, så framgår det att personer är psykiskt påverkade, och det gäller ju även i Halland.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? under pandemin har antalet extratimma­r som vårdperosn­alen jobbat uppgått till över 61 000 timmar, något som motsvarar en kostnad på nästan 30 miljoner kronor.
Bild: Jari Välitalo under pandemin har antalet extratimma­r som vårdperosn­alen jobbat uppgått till över 61 000 timmar, något som motsvarar en kostnad på nästan 30 miljoner kronor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden