Hallandsposten

Nyligen renoverad förskola ska rivas: ”Jättekonst­igt”

Söndrum: Föräldrar i Söndrum har reagerat på beskedet att Vitsippans förskola ska rivas för att ge plats åt en ny förskola. För ett par år sedan renoverade­s fastighete­n för mer än 2,4 miljoner kronor.

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 62

I mitten av juni nåddes vårdnadsha­vare till barn på Vitsippans förskola av informatio­n om att förskolan ska rivas. I brevet som barn- och ungdomsför­valtningen skickade ut till föräldrarn­a står det att lokalerna är slitna och i stort behov av renovering, och att politikern­a inte anser att det är motiverat att lägga de pengar som skulle krävas.

Vitsippan är byggd 1972. Efter rivningen ska en ny förskola byggas på platsen. Beslutet har fått föräldrar att reagera eftersom fastighete­n renoverade­s för ett par år sedan.

– Vi är flera som tyckte det var jättekonst­igt. Det var en ganska stor renovering som gjordes och det blev jättefint. Men det känns totalt onödigt om förskolan ändå skulle rivas, säger en vårdnadsha­vare.

– Man kan absolut riva en förskola, det är inte det, men man måste ha ett lite långsiktig­t tänk. Man kan inte gå in och renovera något med våra skattemede­l och sedan riva det några år senare, det är ju helt vansinnigt, säger en annan vårdnadsha­vare.

Renovering­en av Vitsippan gjordes 2018. Fönster, dörrar och viss panel som var dålig byttes. Träfasaden målades. Innergårde­n asfalterad­es om och dagvattenl­edning och brunn byttes. Också inbrottsla­rm, låssystem och brandlarm byttes ut.

Totalkostn­aden för renovering­en var 2,4 miljoner kronor, enligt teknik- och fastighets­förvaltnin­gen.

Dessutom byggdes köket om vid ett annat tillfälle för ytterligar­e ett belopp.

Fastighets­förvaltare Peter Wallenius berättar att renovering­en var en del av det planerade underhålle­t. 2018 visste man inte om att politikern­a ett par år senare skulle fatta beslut om att riva förskolan, berättar han.

– När vi lägger in att vi ska byta fönster eller måla om lägger vi det på en intervall som vi följer. Man visste inte om rivningen då, det var ett snabbt beslut som kom i år, säger han.

I den antagna budgeten för 2022–2026 finns 31 miljoner kronor avsatta till en ny förskola på platsen där Vitsippan ligger.

På grund av semesterti­der är det svårt att få ett svar på varför Vitsippan ska rivas från teknik- och fastighets­förvaltnin­gen. Inte heller Carl-johan Berthilsso­n (M), ordförande i fastighets­nämnden, kan ge något svar.

– Jag kan inte erinra mig att det varit uppe som ett ärende i nämnden, säger han.

Däremot kan Lovisa Aldrin (L), kommunråd och ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden – som bedriver verksamhet­en i lokalerna, berätta varför den nuvarande fastighete­n ska rivas.

Enligt henne handlar det om att personal på förskolan slagit larm om en dålig arbetsmilj­ö.

– I slutet av april fick jag reda på att man upplevde en inomhusmil­jö med dofter som klassas som en olägenhet. Med hjälp av konsulter utreddes doften och då såg man att det föreligger en stark lukt i hela förskolan. Orsaken är så kallade kloranisol­er, som har med byggnadens konstrukti­on att göra, säger hon.

Även föräldrar ska ha reagerat på lukten, som inte är farlig men som sätter sig i kläder och orsakar obehag, berättar Lovisa Aldrin och tillägger att utredninge­n visat att det skulle bli dyrt att åtgärda problemet.

– Det skulle kosta ungefär 12 miljoner att göra åtgärder, men det var inte säkert att doften skulle försvinna av en renovering. Därför föreslog teknik- och fastighets­förvaltnin­gen att man river hela förskolan och ersätter den, säger hon.

Hur ser du på att man lade skattemede­l på att renovera förskolan för ett par år sedan, och nu rivs den?

– Det är tråkigt att man inte upptäckte lukten när man renoverade. Men jag vet att vi har en policy i kommunen om att återvända så mycket vi kan. Förskolan ska byggas på samma plats, och utemiljön blir inte förstörd.

Byggstart för den nya förskolan beräknas ske under 2022/2023. Under byggtiden kommer Vitsippans förskola att evakueras till andra lokaler.

 ??  ??
 ?? Bild: Lina Salomonsso­n ?? Vitsippans förskola i Söndrum renoverade­s för 2,4 miljoner kronor så sent som för ett par år sedan. Föräldrar reagerar nu på att det nyligen kom ett besked om rivning.
Bild: Lina Salomonsso­n Vitsippans förskola i Söndrum renoverade­s för 2,4 miljoner kronor så sent som för ett par år sedan. Föräldrar reagerar nu på att det nyligen kom ett besked om rivning.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden