Hallandsposten

Äldre känner oro – servicehus utan egen nattperson­al

Halmstad: 85-årige Bo Johansson fick, trots svåra smärtor, själv gå ner och öppna entrédörre­n för ambulansen som han hade larmat. På Karl XI:S servicehus finns numera ingen som vid behov kan släppa in ambulans eller brandkår.

-

– I maj drog kommunen in nattbemann­ingen på Karl XI. Det är många som är oroliga nu för att inte få snabb hjälp om de blir sjuka eller det händer något annat, säger Bo Johansson.

Själv drabbades han en natt av svåra buksmärtor och uppmanades av 1177 att omedelbart ringa efter en ambulans.

– Jag fick besked att de skulle komma direkt, en ambulans fanns i närheten, berättar Bo Johansson och fortsätter:

– Men den dröjde och efter en stund fick jag samtal från SOS Alarm som sade att ambulanspe­rsonalen inte kom in genom entrédörre­n. De sade att jag själv fick ta mig ner och öppna för dem, berättar Bo Johansson.

Marinette Urell är chef för kommunens hemtjänst. Hon förklarar att man haft en dialog med SOS och Halmstads fastighets­bolag i samband med att man bytte ut det interna larmsystem­et på Karl XI:S servicehus mot ett externt trygghetsl­arm.

– HFAB har satt upp lappar i samtliga trapphus med nummer till trygghetsj­ouren. Även ambulansen kan ringa trygghetsj­ouren och be dem skicka någon som kan komma och öppna, säger hon.

” Även ambulansen kan ringa trygghetsj­ouren och be dem skicka någon som kan komma och öppna

Marinette Urell, chef för hemtjänste­n

Carita Gelang är avdelnings­chef för ambulansen väster i Halmstad och känner till problemet på Karl XI.

– Förändring­en i larmsystem har gjorts ganska nyligen. En kollega till mig har varit i kontakt med HFAB, som är hyresvärd. De är positiva till att vi ska få taggar till porttelefo­nen.

Enligt Carita Gelang är ambulansen inte förtjusta i att ha taggar eller nycklar till alla fastighete­r.

– Det blir så många att hålla reda på. Men de här husen är speciella eftersom det bor så många äldre där. I vanliga hyreshus kan SOS alltid försöka få tag på grannar som kan öppna åt oss.

Framöver kommer det alltså att finnas taggar till entrédörre­n på Karl XI i alla ambulanser. Hallandspo­sten har sökt någon ansvarig på HFAB, men alla har semester.

Oron bland de boende i serviceläg­enheterna på Karl XI är stor på grund av att kommunen plockat

 ??  ?? De boende i Karl XI:S äldrelägen­heter är kritiska till försämring­arna.
De boende i Karl XI:S äldrelägen­heter är kritiska till försämring­arna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden