Hallandsposten

Bevis säkrade i utredning mot polis, politiker och brandman

Halland: Bevis har säkrats från flera husrannsak­ningar i utredninge­n om grov spritsmugg­ling där en polis, brandman och politiker från Halland är misstänkta. Åklagaren: ”Vi börjar närma oss slutmålet”.

- Alma Tallborn at@hallandspo­sten.se

” Jag kan säga så mycket som att vi har säkrat bevisning. Men jag kan inte gå in närmare på vad det kan vara.

I juni häktades en brandman från Halland på sannolika skäl misstänkt för grov smuggling av alkohol och satt frihetsber­övad i en månad. I samma vända häktades även en misstänkt polis under samma brottsrubr­icering.

Flera personer är misstänka i den spritsmugg­lingshärva som ska ha utgått från en kommun i Halland. Bland de misstänkta ska det även finnas en lokalpolit­iker som sitter på flera uppdrag i kommunen.

– Jag har ingen kommentar, sa politikern när denne kontaktade­s inför förra publicerin­gen.

Håkan Nordquist åklagare

I brandmanne­ns häktningsf­ramställan framgår att han är misstänkt för att vid 33 tillfällen, mellan januari 2018 och december 2020, smugglat alkohol för försäljnin­g över Öresundsbr­on. Vilket är strax under en resa i månaden. Brandmanne­n nekar till brott. – Tullen har ju reagerat på frekvensen. Att om man handlar den här mängden alkohol varje månad, är det då för eget bruk? Det är frekvensen som gör att man laborerar med en såpass stor omfattning att det är en grov smuggling, säger åklagare Henrik Nordquist.

Hur stora belopp kan de ha tjänat på detta?

– Det kan jag faktiskt inte svara på, inte för att jag inte vill men för att jag inte vet. Men det kan man räkna ut med tummen och pekfingret. Generellt, säg att du säljer en liter vodka med 100 kronors marginal, och i den här omfattning­en, blir det stora belopp.

Under utredninge­n har det genomförts flera husrannsak­ningar i fastighete­r kopplade till de misstänkta. Vad som hittats under dessa är skyddat av förundersö­kningssekr­etess.

– Jag kan säga så mycket som att vi har säkrat bevisning. Men jag kan inte gå in närmare på vad det kan vara.

Utredninge­n fortgår hos Tullverket med åklagaren som förundersö­kningsleda­re. Då en polis också är misstänkt ligger ärendet även hos särskilda åklagarkam­maren som handlägger brottsmiss­tankar mot poliser, åklagare, domare, riksdagspo­litiker och andra särskilda befattning­shavare.

Ingen av de misstänkta har i dagsläget blivit fri från misstanke under utredninge­n.

Börjar ni närma er ett åtal?

– Just nu pågår en teknisk utredning. Eftersom han inte sitter frihetsber­övad längre har vi inte samma skyndsamhe­tskrav. Min förhoppnin­g är att vi börjar närma oss slutmålet, säger Henrik Nordquist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden