Hallandsposten

Campingtur­ismen ökar när fler stannar i Sverige

Haverdal: För andra sommaren i rad är det en rådande pandemi i Sverige. Det har gjort att många återigen valt att välja bort utlandsres­andet mot resor inom Sverige, i år igen. På campingen i Haverdal märks ”hemestrand­et” av extra tydligt.

- Ebbe Gertten eb@hallandspo­sten.se

” Vi har fått extra mycket nybörjarfr­ågor denna sommaren.

Stefan Nilsson, Ägare Haverdals camping

Anna-lena Nilsson och hennes man Stefan Nilsson har drivit campingen i Haverdal i över 25 år. De har märkt en stor förändring på deltagande­t på campingen de senaste två somrarna som varit i pandemins tecknen.

– Det är galet. Den stora anstormnin­gen brukar komma vid vecka 29 när det är industrise­mester. Men nu har vi varit fullbokade sedan i maj. Vi har varit tvungna att neka personer som kommer hit utan bokning, säger Anna-lena Nilsson.

– Det är ett rekordår i år, fyller Stefan Nilsson i.

Campingver­ksamheten har påverkats av Covid-19 på så sätt att det har kommit färre utländska säsongscam­pare än vanligt. Men de har ersatts av många förstagång­scampare, tror Fredrik Nilsson.

– Förra sommaren var det nästan exotiskt att se utländska turister. Vi har fått extra mycket nybörjarfr­ågor denna sommaren, men vi tycker bara det är kul att det är nytt folk som hittat hit, säger Fredrik Nilsson.

Några som inte är på Haverdals camping första gången är Lasse Karlsson och hans fru Liz. De är där för 21:a året i rad, vilket är ett rekord på Haverdals camping. Även han har märkt att fler och fler väljer att fira sin semester på campingen för första gången.

– Jag är en pratglad människa så jag hjälper gärna till när folk behöver hjälp att ställa sina husbilar och husvagnar. Jag märkte redan förra året att det var fler som var nya och behövde hjälp, säger Lasse och skrattar.

Lasse och Liz Karlsson spenderar bokstavlig­t talat hela sin sommar på campingen. De checkar in i maj och rullar ut i september.

– Man skäms nästan när man tänker efter hur mycket tid vi spenderat här, säger Liz Karlsson.

– Men vi hade ju inte kommit tillbaka hit om vi inte hade trivts, flikar Lasse in.

För Anna-lena och Stefan Nilsson är semestern just nu avlägsen. Det återstår mycket arbete med årets besökare och skötsel av facilitete­rna. Men när väl den stora campingsäs­ongen är över på Haverdal hoppas de komma iväg.

– Då blir det nog att vi åker iväg med husbilen, säger Stefan med ett leende.

 ?? Bild: Lina Salomonsso­n ?? Lasse och Liz har varit på Haverdals camping i 21 år.
Bild: Lina Salomonsso­n Lasse och Liz har varit på Haverdals camping i 21 år.
 ?? Bild: Lina Salomonsso­n ?? Telefonen går varm hos campingäga­ren Stefan Nilsson.
Bild: Lina Salomonsso­n Telefonen går varm hos campingäga­ren Stefan Nilsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden