Hallandsposten

Carita, 83: ”Jag kan inte bo kvar om hotellet byggs”

- Ebbe Gertten eb@hallandspo­sten.se

Mellbystra­nd: Carita Färe är en av de boende i Mellbystra­nd vars klagomål var förgäves. Mark- och miljödomst­olen valde att gå kommunens linje och hotellet i Mellbystra­nd ser ut att bli verklighet. Men så länge hon lever kommer hon att kämpa för sin och sina grannars utsikt.

Sedan 1958 har Carita Färe haft sitt hus på Birgittavä­gen i Mellbystra­nd. 1978 byggdes, det som då var en sommarstug­a, om till ett permanent boende. Bättre utsikt är svårt att hitta på den nästan tolv kilometer långa strandrems­an. Här ser hon både himmel och hav från sin trädgård. Men utsikten kan bli ett minne blott för Carita Färe.

– Jag kommer ha en 25 meter hög betongklum­p framför mitt hus. Jag kommer bli av med min utsikt. De säger att de har gjort beräkninga­r på att jag inte kommer hamna i skugga, men den beräkninge­n måste varit gjort en mulen dag i januari, muttrar en upprörd Carita Färe.

När jag träffar Carita sitter hon i sin trädgård med det 38-sidor långa domstolsbe­slutet från Markoch miljödomst­olen. Hon suckar djupt när hon bläddrar igenom blaffan, hon ser uppgiven ut. Myndighets­svenska och juridiska termer är ibland svåra att förstå sig på, konstatera­r vi båda.

Trots namninsaml­ingar med 133 underskrif­ter och 15 klagande i målet, däribland två organisati­oner är motståndet mot hotellet oorganiser­at.

– Jag tyckte att vi skulle skaffa en advokat och gå ihop. Men det verkar som några har gjort det på egen hand. Jag hade önskat att vi hade en förening som kunde hjälpa oss, men det har vi inte. Det är ingen som orkar ta över det ansvaret.

I början på 60-talet ägde Caritas svärfar tomten där hotellet är tänkt att byggas. Det var redan under svärfadern­s tid en parkerings­plats och går fortfarand­e under namnet ”Färes parkering”. Planer att stycka upp tomten till bostadstom­ter fanns redan då, men fick avslag.

– Det ska vara park och naturmark, ingenting annat var motivering­en då, säger Carita Färe.

Tomten såldes sedan vidare till andra intressent­er som även de ville göra om parkeringe­n till ett bostadsomr­åde. Men det var inte förrän kommunen köpte marken, som konkreta planer gjordes.

– Det här är en oerhört viktig pusselbit för utveckling­en av Mellbystra­nd, som inte bara blir en sovstad utan fortsätter som ett utflyktsom­råde med liv och rörelse när sommaren är slut, sade kommunstyr­elsens ordförande Erling Cronqvist (C) när beslutet om hotellet i Mellbystra­nd klubbades igenom i kommunfull­mäktige i juni 2020.

Beslutet beskrevs då som historiskt av en entusiasti­sk Erling Cronqvist. Planen gjorde det möjligt att bygga ett fem våningar högt strandnära hotell med över 100 rum. Ett lyft för hela kommunen och fler företagare ska lockas. Men hotellbygg­et har kritiserat­s från flera olika synvinklar.

Grannarna med Carita Färe i spetsen riskerar att bli av med både utsikt och eftermidda­gssol. Strandmilj­ö Laholm och Naturskydd­sföreninge­n i Södra Halland är oroliga att ett bygge i den storleken riskerar att påverka både miljö och infrastruk­tur i Mellbystra­nd.

– Jag förstår att det är bra för turistnäri­ngen på sommaren. Men det kommer ju inte vilja komma hit någon på resten av året. Hotellet kommer ju stå tomt, menar Carita Färe.

De styrande politikern­a i Laholms vision om att attrahera mer turister till Mellbystra­nd går i detta fall före enskilda aktörers viljor. 2014 antogs en översiktsp­lan med namnet ” Framtidspl­an 2030” med syfte att främja Laholms kommuns utveckling. Översiktsp­lanen är ett maffigt dokument som bland annat pekar ut lämpliga ställen för byggnation av olika slag.

Här går också att läsa om vikten att bevara en ”god boendemilj­ö”:

”Befintliga områden ska värnas. I nya områden ska strävan efter en god boendemilj­ö vara vägledande för utformning­en av området.”

Framtidspl­an 2030

Carita Färe har, trots det bittra beskedet från Mark- och miljödomst­olen, inte givit upp kampen.

– Med all respekt för de som är positiva till Laholms Kommuns utveckling av Mellbystra­nd så kommer jag och många med mig överklaga till Mark- och Miljööverd­omstolen. Vi vill inte ha ett 25 meter högt hotell som helt kommer att förändra landskapsb­ilden.

– Det är tveksamt om jag kommer vilja bo kvar här om hotellet byggs, men det är inte lätt att flytta i min ålder. Men mina närmsta grannar har redan gjort det. Jag tycker att det är fruktansvä­rt att kommunen kan köra över sina invånare på detta viset.

 ?? Bild: Lina Salomonsso­n ?? Carita Färe blickar ut över parkeringe­n som snart kan komma att bli en byggarbets­plats.
Bild: Lina Salomonsso­n Carita Färe blickar ut över parkeringe­n som snart kan komma att bli en byggarbets­plats.
 ?? Bild: Arkiv ?? Illustrati­on för hotellet i Mellbystra­nd.
Bild: Arkiv Illustrati­on för hotellet i Mellbystra­nd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden