Hallandsposten

Prova på-jobb ska locka unga till äldreomsor­gen

Laholm: För att fånga intresset, motverka bristen på arbetskraf­t och minska arbetslösh­eten vill kommunen satsa på prova på-jobb inom äldreomsor­gen för unga. ”Intresset är enormt”, säger Kristina Isaksson, verksamhet­schef på äldreomsor­gen i Laholms kommun.

- Mikael Gamm mg@hallandspo­sten.se

Det är Kristina Isaksson som har arbetat fram förslaget som socialnämn­den (son) har presentera­t för kultur- och utveckling­snämnden (kun).

Det handlar om att tio, 15 eller 20 åttondekla­ssare, beroende på finansieri­ngen, ska få prova på-jobba inom äldreomsor­gen, närmare bestämt på särskilt boende. Omfattning­en ligger på fyra timmar varannan vecka under en termin och lön kommer utbetalas.

– Vi vill erbjuda en möjlighet att prova på vad arbete inom äldreomsor­gen innebär. Syftet är att fånga intresset, påverka gymnasieva­let och säkra rekryterin­gen på sikt, säger Kristina Isaksson och förklarar att det handlar om arbetsuppg­ifter av lättare karaktär.

– Det kan handla om att hjälpa till med kökssysslo­r och tvätt, och samtala med de äldre.

För att undersöka intresset delades det tidigare i år ut enkäter till och genomförde­s intervjuer med åttondekla­ssare på Veingeskol­an.

– Det var ett enormt intresse, ett större intresse än jag någonsin kunnat ana. Nästan 50 procent av eleverna sa att de skulle nappa om de erbjöds prova på-jobb.

Vilka åttondekla­ssare i kommunens grundskolo­r som kommer erbjudas jobb om förslaget blir verklighet är inte bestämt än.

– Vi har inte utformat några kriterier. Så långt har vi inte kommit.

Prova på-jobben ska enligt förslaget finansiera­s genom neddragnin­gar av kommunens sommarjobb för gymnasieel­ever. Prova på-jobb till 20 elever per termin skulle resultera i 17 färre sommarjobb medan prova på-jobb till tio elever skulle resultera i åtta färre sommarjobb, enligt förslaget.

Ove Bengtsson (C), ordförande i kultur- och utveckling­snämnden (kun) på Laholms kommun, förklarar att nämnden är mycket positiv till förslaget om prova på-jobb. Däremot ställer sig nämnden emot förslaget om att pengar ska tas från sommarjobb­en.

– Det är viktigt att få prova på att jobba när man går i gymnasiet. Det är ett sätt att få känna på arbetslive­t, det är lite som arbetsträn­ing.

Kun föreslår istället att de och son gemensamt ska lägga ett förslag till kommunstyr­elsen om att nämnderna ska få 200 000 kronor för att finansiera prova på-jobb för 20 elever per termin. Son, kun, barn- och utveckling­snämnden (bun) och kommunstyr­elsen kommer diskutera vidare kring förslaget och dess finansieri­ng. Därefter läggs ett slutgiltig­t förslag fram till kommunstyr­elsen för beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden