Hallandsposten

Jordhög stänger av gångstig ned till stranden

Mellbystra­nd: En fastighets­ägare har blockerat en stig på Södra Strandväge­n i Mellbystra­nd med en jordhög.

- Jerry Carlsson jc@hallandspo­sten.se 010-471 51 65

HP har tidigare berättat om att en ägare till en i Mellbystra­nd täckt strandänge­n med sand och dessutom satt upp ett staket i sanddynern­a.

– Nu har samma fastighets­ägare lagt en jordhög på den stig som förbinder Sjöfågelvä­gen och Brodds väg för att utöver staketet markera att stigen som funnits där väldigt länge inte längre får användas. Det känns väldigt märkligt att man får göra så. Det inkräktar på allemansrä­tten, säger en kvinna som vill vara anonym.

Kvinnan har ett sommarboen­de i Mellbystra­nd.

– Jag har tillbringa­t nästan varje sommar i Mellbystra­nd och gått på stigen dagligen. På grund av jordhögen kan man inte längre ta sig från Brodds väg till Sjöfågelvä­gen via Södra Strandväge­n längre.

Kvinnan har kontaktat Laholms kommun för att få svar på sina frågor.

– Där verkar ingen veta vad som gäller eller vem som har ansvar för ärendet. Det är lite skrämmande att alla bara skjuter frågan ifrån sig. Till slut lyckades jag dock få veta att ärendet ligger på länsstyrel­sens bord, säger hon.

Lars Andersson är miljöhandl­äggare på Länsstyrel­sen Halland.

– Jag är inte riktigt säker på vad som gäller. Det är ett väldigt komplicera­t ärende som måste utredas grundligt, inte minst för att det även kan handla om allemansrä­tten. När kommer ni behandla ärendet?

– Det är ytterst osäkert. Jag kan väl säga så mycket som att det inte är högpriorit­erat. Det finns många andra ärenden med tidsgräns som vi enligt lag måste behandla snabbare, säger Lars Andersson.

Det är Elisabeth och Peter Claesson som äger den strandnära fastighete­n.

– Jordhögen som ligger där ska snart tas bort. När det gäller stigen så går den rakt genom vår nya fastighet. Vi har haft mycket kontakt med länsstyrel­sen i samband med att vi styckade av tomten och enligt vad vi förstår finns det ingen stig utritad på lantmäteri­kartan, säger Elisabeth Claesson och fortsätter:

– Länsstyrel­sen besökte oss för någon månad sedan. Vi har dock inte hört något mer sedan dess. Vi vill naturligtv­is följa de regler och lagar som gäller, säger hon.

 ?? Bild: Privat ?? jordhögen har blivit ett ärende för länsstyrel­sen.
Bild: Privat jordhögen har blivit ett ärende för länsstyrel­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden