Hallandsposten

Annika jobbar i den gröna näringen

Mellbystra­nd: Ska trädgården fyllas med av odlingar och prunkande blomsterra­batter? Eller ska den helt enkelt bara vara en plats för avkoppling? Det är sådana frågor som Annika Hansson dagligen stöter på i sitt yrke som trädgårdsd­esigner.

- Jerry Carlsson jc@hallandspo­sten.se 010-471 51 65

Hon slår sig ner i utomhussof­fan i sin trädgård i Mellbystra­nd.

Solen steker från en klarblå himmel – enligt Annika Hansson en perfekt dag för att påta i trädgården.

När hon inte sköter om sina egna rabatter hjälper hon andra människor att förverklig­a deras trädgårdsd­römmar.

I maj i år startade hon företaget Alva Trädgård.

– Det var utan tvekan en dröm som gick i uppfyllels­e, säger Annika Hansson.

Hon utbildade sig till landskapsi­ngenjör vid Sveriges lantbruksu­niversitet i Alnarp. Därefter har hon bland annat jobbat som trädgårdsm­ästare och entreprena­dingenjör.

– Innan jag startade företaget jobbade jag som konsult och jobbade då mycket med att utveckla offentliga miljöer. Det var jättekul men samtidigt fick jag inte fokusera på växter och trädgårdar i den omfattning som jag egentligen ville.

– Det var därför som jag bestämde mig för att starta ett företag där jag fick möjlighete­n att hjälpa människor med allehanda trädgårdsf­rågor. Det är just sådana frågor som jag själv brinner för och gärna med fokus på biologisk mångfald, säger hon.

Hon har redan haft några kunder i närområdet.

– Problemet är att nå ut med att jag finns. Jag vill inte lägga hur mycket pengar som helst på marknadsfö­ring utan har i första hand berättat om min existens i sociala medier.

Hur ska man då tänka när man planerar en trädgård?

– Man ska utgå från sina egna behov och verkligen tänka efter hur mycket tid och energi man är beredd att lägga på trädgårdss­kötsel. De flesta kunder efterfråga­r en trädgård som både är lättskött och vacker. I dessa fall brukar jag rekommende­ra att man ska dela upp trädgården i olika rum med hjälp av spaljéer och häckar. Det skapar en trygg och hemtrevlig känsla samtidigt som det kan vara väldigt fint.

Annika Hansson har inga storslagna planer för framtiden.

– Jag vill behålla småskaligh­eten och det personliga och har inga planer på att anställa eller att utveckla verksamhet­en vidare. Det är ett privilegiu­m att få jobba med sitt största intresse och jag trivs väldigt bra som jag har det nu, säger hon.

 ?? Bilder: Jerry Carlsson ??
Bilder: Jerry Carlsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden