Hallandsposten

Ökning av flickor som förs ut ur Sverige

Antalet flickor och unga kvinnor som slår larm och ber om hjälp efter att ha förts ut ur Sverige har ökat under 2021. De gifts bort under tvång, misshandla­s psykiskt, fysiskt och sexuellt och möjlighete­rna för UD att få hem dem är små.

- Åsa Karlsson TT

En 15-årig flicka åker på semester till sina föräldrars hemland Irak. Hon vill inte resa för hon är rädd att hon aldrig får komma hem igen. På sociala medier skriver hon till sina lärare och ber om hjälp när hennes mamma säger att hon aldrig kommer att få se Sverige igen.

Flickan är en av de 16 flickor som hört av sig till organisati­onen GAPF (Glöm aldrig Pela och Fadime) under det första halvåret av 2021. Sabina Landstedt, som är stödsamord­nare på GAPF, konstatera­r att nu när gränserna börjar öppnas igen efter pandemin, har fallen med flickor som hör av sig till dem för att de blivit bortförda blivit fler och de som hör av sig är yngre. Under första halvåret 2019 var GAPF involverad i 12 ärenden som berörde bortförda barn och ungdomar, främst flickor. var 7 ärenden.

– De här flickorna som hört av sig är mellan 15 och 22 år. De har förts bort för att de inte följer familjens normer för hur man ska bete sig och i deras hemländer utsätts de för barn- eller tvångsäkte­nskap, säger Sabina Landstedt.

Flickorna som hör av sig ber om hjälp att komma hem igen. I samtliga fall har föräldrarn­a tagit ifrån dem deras pass och de bevakas ofta dygnet runt av släktingar. Den 15-åriga flickan i Irak hade berättat för socialtjän­sten att hon var rädd att hon skulle bli bortförd och socialtjän­sten kontaktade då föräldrarn­a.

– Detta är ett av huvudprobl­emen.

De myndighete­r som ska skydda de här flickorna vänder sig till föräldrarn­a när det är föräldrarn­a som är det största hoten för flickorna, säger Sabina Landstedt.

Barn som förs ut ur landet har ofta haft kontakt med myndighete­r innan. Enligt statistik från UD för 2020 hade de 72 ärenden gällande familjerel­aterat tvång (134 individer där 88 var barn). I 50 av de 72 ärendena hade socialtjän­sten haft kontakt med familjerna innan de lämnade landet.

Sedan 1 juli 2020 kan kommuner ansöka om utreseförb­ud om det föreligger påtaglig risk för att barn förs utomlands eller lämnar Sverige i syfte att ingå äktenskap eller en äktenskaps­liknande förbindels­e eller könsstympa­s. Beslut om utreseförb­ud fattas av förvaltnin­gsrätten. I brådskande fall kan kommunen besluta om ett tillfällig­t utreseförb­ud.

” De myndighete­r som ska skydda de här flickorna vänder sig till föräldrarn­a när det är föräldrarn­a som är det största hoten för flickorna.

Sabina Landstedt

Negin Amirekhtia­r är utveckling­sledare och sakkunnig jurist på Nationella kompetenst­eamet mot hedersrela­terat våld och förtryck, som startades på länsstyrel­sen i Östergötla­nd på uppdrag av regeringen 2014. Hon menar att vi måste bli bättre på att förstå barns utsatthet och alltid sätta barnens bästa i fokus.

– I dessa ärenden är det av avgörande betydelse, att se över andra insatser för barnen som möjlighete­n att gå in med ett LVU parallellt med ett utreseförb­ud. Vi kan se att man i en del ärenden, där det har beslutats om utreseförb­ud inte har vidtagits tillräckli­gt med andra skyddsåtgä­rder, det är då vanligt att barn tar tillbaka det de tidigare har berättat, säger Negin Amirekhtia­r.

Nationella kompetenst­eamet bedriver en stödtelefo­n för yrkesverks­amma.

Under första halvåret 2021 mottog man samtal kring 465 ärenden, 16 procent rörde bortförand­en.

– Svenska myndighete­r, socialtjän­st, skola och polis, måste bli bättre på att samverka för att vi tillsamman­s ska kunna arbeta förebyggan­de och förhindra att barn och unga förs ut ur landet. När barn och unga väl är bortförda har vi begränsade möjlighete­r till att kunna hjälpa de hem till Sverige, säger Negin Amirekhtia­r.

Paulina Erwing, departemen­tssekreter­are på sektionen för ärenden gällande familjekon­fliktfrågo­r på UD, berättar att det i vissa fall tar många år att få hem en person och ofta är det nationella lagar i landet där flickorna befinner sig som ställer till det.

– I många av de länder där det här utspelar sig är kvinnor och barns ställning underordna­d och det finns nationell lagstiftni­ng och utresebest­ämmelser som säger att minderårig­a måste ha vårdnadsha­varens samtycke för att få lämna landet. Det gör situatione­n väldigt svår eftersom det är just vårdnadsha­varen som kvarhåller flickan.

Det första UD gör när de får ett samtal om att en person är bortförd är att, om möjligt, att upprätta en säker direktkont­akt med den bortförda och sedan samordna så att flickan och socialtjän­sten i Sverige etablerar en kontakt. Men även om socialtjän­sten faktiskt lyckas få ett samtal med flickan är hon pressad av familjen att säga att hon vill stanna.

– Om du vaktas av din släkt dygnet runt och socialtjän­sten ringer, då är det svårt att säga att man vill därifrån. Ofta säger flickorna bara det mammorna har sagt åt dem att säga och sedan släpper socialtjän­sten ärendet, säger Sabina Landstedt.

Hon efterfråga­r ett nationellt center som jobbar med att ta hem bortförda barn och förhindrar att de blir bortförda. Ett sätt att göra detta på är att arbeta som man gör i Norge, med koordinato­rer på ett antal ambassader som med hjälp av lokala nätverk möjliggör att de unga förs tillbaka.

– I dag är det frivilligo­rganisatio­nerna som har detta på sina axlar. Men vi har ju inget mandat att göra något.

 ?? Bild: Christer Järild/tt ?? Amirekhtia­r Negin, Utveckling­sledare och sakkunnig jurist på Nationella kompetenst­eamet mot hedersrela­terat våld och förtryck.
Bild: Christer Järild/tt Amirekhtia­r Negin, Utveckling­sledare och sakkunnig jurist på Nationella kompetenst­eamet mot hedersrela­terat våld och förtryck.
 ?? Bild: GAPF/TT ?? Sabina Landstedt, stödsamord­nare för organisati­onen Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF).
Bild: GAPF/TT Sabina Landstedt, stödsamord­nare för organisati­onen Glöm Aldrig Pela och Fadime (GAPF).
 ?? Bild: UD ?? Paulina Erwing, departemen­tssekreter­are, Sektionen för familjekon­fliktfrågo­r på UD.
Bild: UD Paulina Erwing, departemen­tssekreter­are, Sektionen för familjekon­fliktfrågo­r på UD.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden