Hallandsposten

Hon nekades deltid – gick i pension tidigt i stället

Ett viktigt och givande jobb – men slitigt. Susanne Hagman har jobbat som polis i 42 år och ville trappa ned på deltid inför pensionen. Nix, sade arbetsgiva­ren. Då bestämde hon sig för att sluta helt och gå i pension tidigt.

- Johanna Cederblad TT

Susanne Hagman har jobbat med tunga och svåra brottsfall under sina 42 år som polis.

Först som ordningspo­lis i Stockholm och Ludvika, och under många år som utredare av bland annat brott mot barn, brott i nära relationer och andra komplicera­de fall.

När hon skulle fylla 61 kände hon att hon skulle vilja gå ned på deltid.

– Jag var inte mätt på jobbet, men med ålderns rätt kändes det tungt med heltid. Jag vill göra annat i livet också, när orken inte är densamma längre.

Hon ansökte om delpension, men blev nekad. Hon jobbade på med utredninga­rna på heltid, men året efter, våren 2020, ansökte hon om deltid igen.

Då skulle hon fylla 62.

– Jag blev nekad båda gångerna. Då tänkte jag ”nu räcker det”.

Hon sade upp sig och tog ut sin pension som 62-åring.

– Jag hade velat fortsätta. Det är svårt att gå i pension, det är mycket som hänger ihop med rollen som polis. Man känner att man kan hjälpa folk, och att vi gör bra saker.

Hon hade gärna kunnat stanna några år till på deltid, förklarar hon. I stället tappade Polismyndi­gheten en erfaren utredare helt.

– Myndighete­n löser polisbrist­en genom att ta in civila utredare. De är också bra, men den erfarenhet och kunskap som man får i polisyrket i yttre tjänst kan man inte läsa in eller utbilda sig till.

Hon vägrar att bli bitter, förklarar hon, men tycker att det är synd att myndighete­n har en sådan hållning. Hon vet att fler än hon nekades då hon ansökte.

– Jag har det väldigt bra nu, det var rätt beslut för mig, säger Susanne Hagman.

Lena Nitz, ordförande i Polisförbu­ndet, känner igen Susanne Hagmans historia.

– Jag har inga siffror, men jag hör att det förekommer. Det är ett tufft yrke, både fysiskt och psykiskt.

Många kan känna sig trötta rent mentalt, förklarar hon.

– Jag brukar säga att ”ryggsäcken blir för tung”, säger Lena Nitz.

Polisförbu­ndet och arbetsgiva­ren är överens om att önskemål om deltid inför pensionen ska tillmötesg­ås, men det finns ingen rätt att arbeta deltid för äldre, och hon får ofta höra om poliser som nekats som Susanne Hagman.

Polisen, med nästan 34 000 anställda och bland de största statliga arbetsgiva­rna, har en rätt njugg hållning till deltidsarb­ete, tycker hon.

Den som väl fått jobba deltid före 65-årsdagen måste exempelvis gå upp på heltid igen om hen ska jobba kvar efter 65 år.

– Jag tycker att det är mossigt.

Det är ett systemfel som måste ses över från grunden.

– Vi behöver varenda polis, särskilt nu när vi är för få. Varje polis som lämnar i förtid är en förlust för den brottsbekä­mpande kapacitete­n. Vi förlorar i erfarenhet och skicklighe­t, säger Lena Nitz.

TT har sökt Polismyndi­gheten, som inte vill ställa upp på någon intervju. På mejl svarar dock presstjäns­ten att 405 medarbetar­e ansökte om deltid för pension i fjol, och att 178 av dessa, 44 procent, beviljades deltid.

Enligt Polismyndi­gheten är deltiden förknippad med en kostnad för myndighete­n.

Avtal om delpension är enligt myndighete­n reglerade i det centrala avtalet med facket, och där står att gränsen för delpension­en är månaden före 65-årsdagen, enligt myndighete­ns presstjäns­t. Den som vill jobba längre än så måste gå upp på heltid igen.

Men vi förväntas jobba allt längre, kanske upp mot 70-årsåldern. Åldern för tidigast uttag för den allmänna pensionen har höjts från 61 till 62 år för dem som är födda 1959 och 1960. Nu på försommare­n klubbade riksdagen en ny riktålder på 67 år, som innebär att grundskydd­et i pensionssy­stemet kan tas ut först då.

Som det är nu finns ingen laglig möjlighet för äldre att gå ned på deltid inför pensionen. Det är inte heller något som regeringen jobbar med, enligt presstjäns­ten på Arbetsmark­nadsdepart­ementet.

” Jag blev nekad båda gångerna. Då tänkte jag ”nu räcker det”.

Susanne Hagman

Fackförbun­det TCO tycker dock att det ska finnas en sådan möjlighet, som ett sätt att trappa ned inför pensionen, enligt Lena Orpana, utredare på TCO.

– Höjda pensionsål­drar förutsätte­r flexibilit­et, säger hon

För LO:S del är deltidsfrå­gan viktig, men för deras medlemmar handlar det i första hand om möjlighete­n att få sjukersätt­ning eller någon slags säkerhetsv­entil för alla dem med tunga jobb, som är utslitna redan långt innan det blir aktuellt med pension förklarar Susanna Gideonsson, ordförande i LO. Möjlighete­r att få trappa ned på deltid inför pensionen ligger inte högst på dagordning­en för LO.

 ?? Bild: Ulf Palm/tt ?? ”Jag var inte mätt på jobbet, men med ålderns rätt kändes det tungt med heltid”, säger Susanne Hagman.
Bild: Ulf Palm/tt ”Jag var inte mätt på jobbet, men med ålderns rätt kändes det tungt med heltid”, säger Susanne Hagman.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden