Hallandsposten

Nya oväder: 25 000 blixtar och bortspolad­e bilar

Nya översvämni­ngar i Nederlände­rna och Belgien, blixtkaska­der i Schweiz – vilt väder fortsätter att ställa till det nere i Europa. Tyskland verkar dock ha klarat sig denna gång.

- Henrik Samuelsson TT

Belgiska medier publicerar filmer med rasande vattenmass­or som på lördagen slet med sig bland annat bilar på gator i provinsen Namur. Även i grannlande­t Nederlände­rna drabbades bland annat Friesland av skyfall och översvämni­ngar.

I Schweiz rapportera­r SRF Meteo att det registrera­des 25 000 blixtar under bara några timmar på lördagen. Extremvädr­et fortsätter med skyfall och hagel under söndagen, och vädertjäns­ten har lagt ut bilder på stora hagel som folk har plockat upp.

I Österrike ledde vattenmass­or till att flera hus slets sönder, rapportera­r nyhetsbyrå­n APA.

Tyska meteorolog­er på vädertjäns­ten DWD varnade på lördagen också för blixtoväde­r, men de nya regnen verkar där inte ha fått några större konsekvens­er. På söndagen visar DWD:S kartor mest sol i Tyskland.

Samtidigt har delar av de drabbade länderna långt ifrån återhämtat sig efter de sanslösa regnmängde­r som kom för drygt en vecka sedan, och som krävde hundratals liv och skapade utbredd förödelse i Belgien och västra Tyskland.

I många äldre samhällen i Europa ser man detta väder som en skräckinja­gande påminnelse om de klimatförä­ndringar som mänsklighe­tens utsläpp av växthusgas­er eldar på.

– När klimatförä­ndringarna fortsätter och extrema händelser ökar i både styrka och frekvens så finns det gränser för hur mycket vi kan skydda oss emot, sade Wim Thiery, klimatfors­kare vid universite­tet VUB i Bryssel, nyligen till nyhetsbyrå­n Reuters.

– Våra städer har utvecklats över århundrade­n, i vissa fall sedan romartiden, för klimatförh­ållanden som är helt annorlunda jämfört med vad vi är på väg in i.

 ?? Bild: Virginia Mayo ?? En förstörd bil och annat bråte på en fotbollspl­an i Vaux-sous-chevremont i Belgien. Bilden togs i lördags, då nytt regn kom trots att uppstädnin­gen efter tidigare översvämni­ngar är långt ifrån klar.
Bild: Virginia Mayo En förstörd bil och annat bråte på en fotbollspl­an i Vaux-sous-chevremont i Belgien. Bilden togs i lördags, då nytt regn kom trots att uppstädnin­gen efter tidigare översvämni­ngar är långt ifrån klar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden