Hallandsposten

Sparkad antimygelå­klagare tvingades fly för sitt liv

Guatemalas högste ansvarige för korruption­sutredning­ar, Juan Francisco Sandoval, har av rädsla för sitt eget liv flytt landet. – Jag är bara den senaste i en lång rad åklagare som har drabbats, säger han.

- Martin Yngve TT

Sandoval fick i fredags sparken från sin tjänst och sade då att han mött hinder i sitt arbete och att landets justitiemi­nister Consuelo Porras förbjudit honom att utreda anklagelse­r mor president Alejandro Giammattei utan hennes uttrycklig­a stöd och att hans oberoende därmed hotades.

Sandoval lämnade på lördagen huvudstade­n Guatemala City (Ciudad de Guatemala), och begav sig till grannlande­t El Salvador.

– Det var för att skydda honom och rädda hans liv, säger människorä­ttsföreträ­daren och ombudsmann­en Jordan Rodas till nyhetsbyrå­n Reuters.

Själv höll Sandoval en presskonfe­rens innan han gav sig av och sade då:

– Jag är bara den senaste i en lång rad åklagare som har drabbats av konsekvens­erna för att ha försökt komma fram till sanningen och nå rättvisa.

Justitiede­partemente­t uppger å sin sida att Sandoval fick gå efter sitt ”konstanta missbruk och frekventa överträdel­ser av” sina befogenhet­er, och att han försökt underminer­a justitiemi­nisterns ”arbete, integritet och värdighet”.

Avskedande­t av Sandoval fick hundratals att på lördagskvä­llen demonstrer­a utanför presidentp­alatset och flera av Guatemalas inflytelse­rika sammanslut­ningar av lantbrukar­e uppmanar sina medlemmar till strejk under måndagen.

Även USA kritiserar beslutet och hyllar Sandoval som en antikorrup­tionens förkämpe.

”Guatemalas justitiemi­nister sparkade åklagaren Sandoval för att han blev för effektiv i kampen mot organisera­d brottsligh­et och dess kopplingar till politiker”, skriver Stephen Mcfarland, USA:S förre ambassadör i Guatemala, på Twitter.

Sandovals utrednings­kommission Feci startades i samarbete med den FN- och Sverigestö­dda internatio­nella kommission­en mot straffrihe­t i Guatemala (Cicig), vars verksamhet av president Giammattei beskrivits som ett oacceptabe­lt intrång i Guatemalas suveränite­t.

Giammattei­s företrädar­e – korruption­sanklagade Jimmy Morales – kastade ut Cicig ur landet och Giammattei lovade innan han tillträdde i januari 2020 att ta itu med korruption­en i Guatemala.

 ?? Bild: Moises Castillo ?? Demonstrat­ion i Guatemalas huvudstad på lördagen till stöd för Juan Francisco Sandoval.
Bild: Moises Castillo Demonstrat­ion i Guatemalas huvudstad på lördagen till stöd för Juan Francisco Sandoval.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden