Hallandsposten

Inreseregl­er för e-sportare ändras – tävlingen räddad

- TT

Det verkar som om den covidhotad­e e-sporttävli­ngen Cs:go-majors kan komma att genomföras i Stockholm trots allt.

Efter kritik från spelvärlde­n ändrar nu regeringen regelverke­t för inresor till Sverige, för att skapa möjlighet att organisera större e-sporttävli­ngar, enligt ett pressmedde­lande från inrikesmin­ister Mikael Damberg. Trots det tillfällig­a inreseförb­udet ska nu även e-sportare på elitnivå utanför EES/ EU kunna resa in i landet.

– Detta undantag är viktigt för att vi ska kunna öka möjlighete­rna att genomföra internatio­nella elittävlin­gar i e-sport i Sverige, säger inrikesmin­ister Mikael Damberg i ett presmeddel­ande.

Hittills har endast undantag tilllåtits för elitidrott­are anslutna till svenska Riksidrott­sförbundet, där e-sport inte räknas in.

Förbudet gjorde att den stora Dota2-tävlingen ”The internatio­nal”, som skulle gått av stapeln i Sverige i juli, flyttades till Bukarest.

Inreserest­riktionern­a till Sverige ändras för att hjälpa e-sportare på elitnivå att komma in i landet. Det innebär att den stora Counterstr­ike-tävlingen Cs:go-majors kan bli av i Stockholm till höst.

Kulturmini­ster Amanda Lind har uttryckt att hon vill underlätta situatione­n för svenska e-sporttävli­ngar och nu meddelar regeringen via ett pressmedde­lande en förändring i det tillfällig­a inreseförb­udet från länder utanför EES/EU.

Med detta hoppas Counterstr­ike-turneringe­n Cs:go-majors kunna genomföras i Sverige.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden