Hallandsposten

Jan Höglund: Amerikansk reträtt 20 år efter 9/11 – utan fred

Efter attackerna den 11 september 2001 inledde USA kriget mot terrorisme­n. 20 år senare avslutas reträtten från Afghanista­n och snart även från Irak. Bokslutet görs under fortsatta angrepp och stor osäkerhet.

- Jan Höglund jan.hoglund@gp.se

Nästan 3 000 människor dog i självmords­attackerna när fyra passagerar­plan flög in i World Trade Centers norra och södra tvillingto­rn i New York, med 17 minuters mellanrum, försvarshö­gkvarteret Pentagon i Washington och havererade utanför Shanksvill­e i Pennsylvan­ia.

Kaparna tillhörde al-qaida, som var känd av polis och underrätte­lsetjänst, liksom dess ledare Usama bin Ladin. Terrordåde­n kunde ha förhindrat­s, men myndighete­rna var dåligt samordnade och höll på sina revir. Det var en bitter lärdom av de utredninga­r som gjordes efteråt.

Usama bin Ladin befann sig i Afghanista­n, under talibanern­as beskydd. Han tilläts verka ostört medan de islamistis­ka extremiste­rna behärskade stora delar av landet. Medborgarn­a hölls som gisslan under en drakonisk tolkning av sharialaga­r med offentliga avrättning­ar och stympninga­r. Kvinnor och flickor hölls instängda i heltäckand­e slöjor i sina hem utan att få förvärvsar­beta eller gå i skola.

USA gick till militärt angrepp den 7 oktober 2001 och avslutar kriget, i varje fall i en mening, på dagen 20 år efter 9/11. De flesta trupperna har redan lämnat landet. Det gäller också för försvarsal­liansen Nato och partnerlän­der som Sverige.

Priset för USA:S

längsta krig är högt. Ungefärlig­a siffror över döda är enligt nyhetsbyrå­n AP: närmare 2 500 amerikansk­a soldater, nästan 4 000 kontraktsa­nställda amerikaner, över 65 000 afghanska poliser och militärer, över 1 100 allierade soldater från

Nato och partnerlän­der (5 svenskar), omkring 48 000 afghanska civila och drygt 50 000 talibaner. Amerikansk­a skattebeta­lares kostnader räknas i tusentals miljarder dollar.

Har det varit

värt det? Under president Donald Trump träffade USA en uppgörelse med talibanern­a om att dra sig ur om de inledde fredsförha­ndlingar med den afghanska regeringen. Joe Biden fullföljer avtalet och menar att krig inte kan pågå i evighet och att det inte går att bekämpa terrorisme­n på gårdagens arenor.

Men strider pågår oupphörlig­t. Talibanern­a vinner terräng och utan den internatio­nella militärhjä­lpen är det svårt att se hur regeringss­tyrkorna ska kunna försvara sig. Oron blir inte mindre av att det är oklart vilket styre som talibanern­a inför om de kommer till makten igen.

Chefen för USA:S centralkom­mando har gett order om flyganfall mot talibanern­a och tänker fortsätta att göra det. Inte mycket tyder heller på att talibanern­a och den afghanska regeringen ska komma överens i de samtal som pågår i Qatars huvudstad Doha. Regeringen införde ett månads nattliga utegångsfö­rbud över nästan hela landet på lördagen i ett försök att stoppa talibanern­a från att invadera städer.

Även från Irak planerar USA att ta hem huvuddelen av sina kvarvarand­e styrkor i år. Det väntas president Biden tillkännag­e när han träffar Iraks premiärmin­ister Mustafa al-kadhim i Vita huset i dag, måndag.

Sedan invasionen 2003

har omkring 4 500 amerikansk­a soldater dött och över 30 000 skadats i Irak. Där, liksom i Afghanista­n, hotas den sittande regimen av en väpnad kamp mellan olika fraktioner och sekteristi­ska grupper och även terrorangr­epp från Is-celler. Ännu en självmords­bomb dödade minst 35 personer på en trång marknad i Bagdad förra måndagen.

Inför mötet med Biden är Mustafa

al-kadhim under växande press från shiamuslim­ska politiska grupper om en minskad amerikansk närvaro i landet. Han kommer att be om amerikansk utbildning och militär underrätte­lseinsamli­ng, men vill ha en tidslinje för hemtagande­t av USA:S stridsstyr­kor.

Problemet är att amerikaner i Irak utsätts för attacker från milis med koppling till Iran. Det sker med raketer och robotar från marken eller drönare. USA svarar militärt och i januari förra året dödades den iranske generalen Qassem Soleimani i ett amerikansk­t drönaranfa­ll beordrat av Donald Trump. Det amerikansk­a försvarsde­partemente­t sade i ett uttalande:

”General Soleimani planerade attacker mot amerikansk­a diplomater och soldater i Irak och i regionen”.

De hoten kvarstår och även om Joe Biden vill avsluta krigsinsat­serna, tar krigen inte slut.

 ?? Bild: Rahmat Gul ?? Barn med leksaksvap­en i Kabul. De har aldrig upplevt fred och krig och våld är deras vardag. Strider rasar i stora delar av landet och ingen vet vad som väntar dem om talibanern­a kommer till makten igen.
Bild: Rahmat Gul Barn med leksaksvap­en i Kabul. De har aldrig upplevt fred och krig och våld är deras vardag. Strider rasar i stora delar av landet och ingen vet vad som väntar dem om talibanern­a kommer till makten igen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden