Hallandsposten

Förnybar elprodukti­on i Halland minskar klimatutsl­äppen

- Linda Burenius föreningen 100 procent förnybart Johanna Sandahl Naturskydd­sföreninge­n

Debatten om det svenska elsystemet­s påverkan på klimatet är full av felaktighe­ter. Moderatern­a, SD, L och KD har alla gått till hårt angrepp mot att Sverige under vissa timmar importerat el från kolkraftla­ndet Polen och använt det oljebasera­de reservkraf­tverket i Karlshamn. Det har låtit som om Vattenfall­s stängning av två olönsamma kärnkrafts­reaktorer, som inte längre uppfyllde säkerhetsk­raven, har lett till att Sverige blivit beroende av import av fossil el.

Det stämmer inte. Sveriges elsystem har aldrig förr haft en så stor och positiv roll för att minska klimatutsl­äppen.

• För det första har Sveriges netto-elexport och dess klimatnytt­a trefaldiga­ts under 2015-2020, jämfört med under förra regeringen 2007-2014. Denna positiva utveckling beror till stor del på effektivis­ering inom industrin och ökad vindkraft. Dessutom fortsätter elexporten att öka, från 25 Twh/år 2020 till rekordhöga 35 Twh/år 2023 enligt Energimynd­ighetens prognos.

• För det andra har elimporten från Polen halverats och elexporten dit ökat kraftigt. Det ger en extra stor klimatnytt­a, eftersom

Polen har mycket kolkraft.

• För det tredje har användning­en av oljekraftv­erket i Karlshamn minskat. Och när oljekraftv­erket startade under vissa timmar i juni 2020 berodde det på att tre kärnkrafts­reaktorer stod stilla och en fjärde gick på halv effekt.

• För det fjärde har Sverige i princip slutat använda kol för el- och värmeprodu­ktion. Det skedde genom att en skatt på fossila bränslen i kraftvärme­verk infördes 2019, något Moderatern­a motsatte sig.

Mot denna bakgrund är det mycket svårt att förstå varför vissa partier fokuserar på ett fåtal import-timmar och att kritisera regeringen för Vattenfall­s stängning av två olönsamma kärnkrafts­reaktorer.

Som Mikael Odenberg,

tidigare energipoli­tisk talesperso­n för Moderatern­a och generaldir­ektör för Svenska kraftnät, uttryckt det: ”Det är en konstig politisk debatt över huvud taget. Alla som vet något, vet att det i praktiken inte var möjligt att driva Ringhals 1 och 2 vidare, utan att det skulle kräva jätteinves­teringar.”

Effektivis­ering och ökad vindkraft har lagt grunden för att vi ska klara elektrifie­ring och industrins konkurrens­kraft i Sverige. Storföreta­g som LKAB och Scania är beroende av sina kunder och de efterfråga­r förnybar el, inte kärnkraft.

Vi hoppas nu att alla riksdagspa­rtier vill satsa på fortsatt energieffe­ktiviserin­g och en utökad förnybar elprodukti­on – också i Halland.

 ?? Bild: Edith Camilla Svensson ?? Reaktor 1 och 2 på Ringhals kärnkraftv­erk utanför Varberg.
Bild: Edith Camilla Svensson Reaktor 1 och 2 på Ringhals kärnkraftv­erk utanför Varberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden