Hallandsposten

Patric Nilsson från Varberg har blivit pappa till Adrian

Adrian försöker lära sig att cykla, han gillar att bada och ler med hela ansiktet när han får busa och ha kul. För mindre än ett år sedan bodde han på ett barnhem i Indien och hade ännu inte träffat sin pappa.

- Lena Lyxell lena.lyxell@hn.se 010-471 52 68

Patric Nilsson är ett välkänt ansikte bland varbergarn­a. Han är uppvuxen

i Tofta. Hans föräldrar fick honom till sig när han bara var tre månader gammal. Sedan 20 år bor han i Stockholm och har bland annat arbetat som presschef på Utrikesdep­artementet och är numera kansliråd.

I sommar har Patric semester och är föräldrale­dig. Han är ensamståen­de pappa till Adrian som är åtta år och ska börja i första klass till hösten. Men nu är det sommarlov och Patric har tagit med sig sin son till Södra Näs där han har tillbringa­t många somrar.

Tanken på att skaffa barn har funnits länge hos Patrik. Att bilda familj via adoption vart en självklarh­et.

– Under en period var jag stationera­d i Indien. Jag såg så många överfulla barnhem. Jag hade då inte funderat så

mycket på det där med att skaffa barn, det var inte det

viktigaste i livet, då. Men när

jag såg barnen på barnhemmet började jag fundera på att adoptera.

Patric hade flickvän men insåg att de inte befann sig i rätt skede i livet för att skaffa barn tillsamman­s så han bestämde sig för att fullfölja adoptionsp­rocessen på egen hand.

– Jag fick höra att jag skulle bli godkänd som förälder

men att det inte fanns några länder som lät ensamståen­de

pappor att adoptera.

Att säga till Patric att någonting är omöjligt att genomföra är som att kasta in bensin i en pyrande brasa. Han började undersöka möjlighete­rna på egen hand och kom fram till att Indien tillåter ensamståen­de att adoptera.

För fyra år sedan blev Patric godkänd för att få adoptera. Då hade han gått igenom oräkneliga tester och utbildning­ar och var redo för föräldrask­apet.

– Jag fick veta att det fanns en femårig pojke i Indien och jag skulle svara om jag ville ha honom, eller inte. Det kändes helt surrealist­iskt. Självklart kunde jag inte svara nej.

Det kom att dröja ytterligar­e två år innan Patric fick träffa sin son första gången. Dels drog det indiska domstolsfö­rfarandet ut på tiden, dels kom corona emellan. Men den 29 oktober förra året var det dags för Patric att äntligen få göra resan som skulle förändra hans liv. Tanken, när han reste, var att han och Adrian skulle få tid att lära känna varandra innan de reste hem till Sverige. Men veckorna som följde kom att bli helt annorlunda och stundtals mardrömsli­ka.

Patric testade sig mot covid kvällen innan han skulle ge sig iväg. Svaret blev negativt. Han hade bokat in sig på ett fint hotell i New Delhi och dit skulle även Adrian komma med personal från barnhemmet. De skulle bo där tillsamman­s i två veckor innan hemresan till Sverige skulle börja. Det var tanken.

När Patric kom fram visade covid-testet på hotellet positivt. Patric isolerades på ett litet hotellrum utan någon möjlighet att få träffa sin son. Han blev ordentligt sjuk och hade periodvis svårt att andas.

–Jag försökte prata med Adrian på engelska varje dag utan att låta honom förstå hur sjuk jag var. Jag visste ju inte hur sjuk jag

skulle komma att bli, men jag visste att det inte gick att få intensivvå­rd i Indien. Jag fick ingen hjälp mer än att det kom personer klädda i vita overaller som lämnade mat utanför hotellrumm­et.

När Patric hade återhämtat sig visade det sig att Adrian inte skulle få flyga in i New Delhi på grund av covidrestr­iktioner. När han till slut testade negativt fick han veta att han skulle ta sig till Bangalore där Adrian befann sig.

Efter många turer fram och tillbaka, olika besked och stor tidspress träffades Patric och Adrian till slut. Då fanns det ingen möjlighet att sköta anknytning­en enligt regelboken som Patric lärt sig utan och innan. Adrian överlämnad­es på flygplatse­n

och sedan sprang Patric och Adrian mot flygplanet som de kom med i sista stund.

– Han tog min hand och sa ”hej pappa”. Det kändes helt naturligt. På planet hem hade vi varsin stol, men när planet lyft och vi fick lossa på säkerhetsb­ältena kröp han upp i min stol och sedan satt vi så ända tills vi kom hem.

De landade i Stockholm fem veckor senare än vad som var

planerat från början.

Patric har snabbt hittat sin roll som pappa och han och Adrian har ett fint samspel och pratar med varandra på en blandning av engelska och svenska.

– Det beror på att Adrian bara pratade engelska tidigare. Att blanda svenska och

engelska har blivit vårt sätt att kommunicer­a. Med andra

människor pratar han bara svenska, säger Patric.

Deras första tid tillsamman­s har flugit i väg och den har varit kantad av många oväntade händelser, sjukdomar och bekymmer. Men minnet av det är långt borta när det serveras fika på den soliga altanen som bjuder på havsutsikt och blomdoft. Men den utsatthet som det innebär att vara ensam förälder har blivit tydlig för Patric de senaste månaderna. För trots att Patric drabbades av covid under resan till Indien blev han sjuk ännu en gång när han och Adrian kommit hem.

– Den som är ensamståen­de och funderar på att adoptera måste inse att det finns många utmaningar. Jag är bra på att fixa ihop vardagspus­slet, men det är periodvis jättejobbi­gt när jag tänker på att det kan hända mig något som gör att jag inte kan ta hand om mitt barn.

Sedan Adrian kom till Sverige har han gått i förskolekl­ass

och har lärt sig att prata och förstå svenska. Nu lär Adrian känna sin farmor och farfar i Varberg som gläds över sitt barnbarn och skämmer bort honom så

mycket de kan. När hösten

kommer ska Adrian börja skolan hemma i Stockholms innerstad och en ny och annorlunda vardag väntar när Patric återvänder till sitt arbete som kansliråd på UD och det egna Pr-företaget inom kultursekt­orn efter att ha varit sjukskrive­n på grund av post covid och haft

semester under hela våren och sommaren.

Och även om tillvaron för tillfället verkar enkel och naturlig så har Patrik många tankar och frågor kring föräldrask­apet. Visserlige­n gjorde han alla utbildning­ar och tester som krävdes innan adoptionen, men den start som han och Adrian fick tillsamman­s har inte många

likheter med regelboken. – Utbildning­en handlade

så mycket om själva anknytning­en och det betonades att det bara skulle vara vi två den första tiden. För oss blev det tvärtom. Vi har haft massor med människor omkring oss hela tiden.

En tjänsteman på socialförv­altningen lugnade Patrik genom att förklara att den verklighet som Patric och Adrian lever i är den enda som Adrian vet något om och han är trygg i den. Ännu mer styrka fick Patric när han ringde till barnhemmet som Adrian bodde på innan adoptionen. Patrik ville prata om att han är ensamståen­de förälder och fick lugnande besked av barnhemsfö­reståndare­n.

”Ni i Sverige har hakat upp

er på att det ska vara en mam

ma och en pappa, en kärnfamilj. Vi tänker annorlunda. Tänk på att Adrian inte haft någon och nu har han dig. Det viktigaste för honom är att han har någon som bryr sig. Det är det enda du ska tänka på”.

– Hans ord kändes väldigt bra.

Jag försökte prata med Adrian på engelska varje dag utan att låta honom förstå hur sjuk jag var.

 ??  ?? Patric Nilsson och hans son Adrian tillbringa­r sommaren i Varberg och återhämtar sig efter en minst sagt tuff period.
Patric Nilsson och hans son Adrian tillbringa­r sommaren i Varberg och återhämtar sig efter en minst sagt tuff period.
 ?? Bilder: Annika Karlbom ??
Bilder: Annika Karlbom
 ??  ?? Gosedjuret som Patric hade med sig till Adrian i Indien har fått sommarfeel­ing.
Gosedjuret som Patric hade med sig till Adrian i Indien har fått sommarfeel­ing.
 ??  ?? Patric och Adrian har många soliga fina dagar tillsamman­s och Adrian får chans att lära känna sin farmor och farfar.
Patric och Adrian har många soliga fina dagar tillsamman­s och Adrian får chans att lära känna sin farmor och farfar.
 ??  ?? Adrian, åtta år, ska börja i första klass till hösten.
Adrian, åtta år, ska börja i första klass till hösten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden